nieuws

Nieuwbouw Grolsch volgens ander principe

bouwbreed

De aanbesteding van de nieuwe brouwerij van Grolsch vindt volgens een ander principe plaats dan gewoonte is in de bouwwereld. “We gaan het niet aanbesteden”, zegt ir. G. Wierenga van Ingenieursbureau Het Noorden, “maar betrekken de bouwers veel eerder bij het proces.”

De plannen voor de compleet nieuwe fabriek aan de A35, vlakbij Boekelo, zijn door het ingenieursbureau uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Architectenbureau HMT uit Kopenhagen leverde eerder al een voorlopig ontwerp aan, volgens de ingenieur, en heeft de uitwerking begeleidt.

“We zijn nu zover dat het ontwerp definitief is. Noviteit in onze procedure is dat we nu al de aannemers bij het project betrekken”, legt de ingenieur uit.

Het betekent vooral tijdwinst, nadat de plannen sinds vorig jaar stil liggen omdat omwonenden protest hebben aangetekend. Ook is een aantal aannemers op voorhand geselecteerd voor de bouw van de fabriek. Dat varieert van de installateur en de leverancier van de staalconstructie tot het bouwbedrijf.

In de praktijk betekent het dat de aannemers zelf voor de bestek- en de werktekeningen zorgen. “Voorheen maakten we zelf de definitieve tekeningen, stuurden die naar de aannemers en de onderaannemers om ze een bestek te laten maken. Gevolg was dan dat deze partijen vaak met alternatieven aankwamen, waardoor de procedure deels opnieuw gevoerd werd. Dat willen we nu voorkomen.”

Als alles volgens plan verloopt gaat na de zomer de eerste paal de grond in van de nieuwe brouwerij op het dertig hectare grote terrein. Over twee jaar moet het eerste bier uit brouwerij vloeien. Dan vervallen de twee Grolsch fabrieken in Enschede en Groenlo. De nieuwe fabriek, kost ongeveer 360 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel