nieuws

Kantoorappartementen onder tribune maken NAC-stadion af

bouwbreed

Hoewel het nieuwe stadion van voetbalclub NAC al weer enkele jaren aan de rand van Breda staat, is de bouw ervan nog steeds niet helemaal afgerond. Momenteel wordt laatste hand gelegd aan de definitieve ontwikkeling onder de oosttribune van het stadion. Hier verrijzen achttien kantoorappartementen, gebouwd volgens het concept van Business Houses BV.

Het is alweer ruim vier jaar geleden dat de gemeente Breda de deuren van het nieuwe NAC-stadion opende. Het stadsbestuur stelde een bedrag van ruim tien miljoen gulden ter beschikking voor de bouw. Om het ruim 26 miljoen gulden kostende project volledig te kunnen financieren, werden onder de tribunes commerciële ruimten ingericht. Kantoren, horeca en winkels floreren inmiddels alweer enkele jaren. Wat resteerde was een gapend gat onder de oosttribune van het stadion.

Dit bleek een probleemgeval. De ruimte was gereserveerd voor kantoren die, zo bleek na diverse calculaties, onmogelijk te realiseren waren. NAC Investments BV had er een flinke kluif aan om een goede oplossing te vinden. Totdat het Bredase bedrijf BADOR werd benaderd. Deze bouwadviseur stelde voor het gedeponeerde concept van Business Houses erop los te laten. Spil in dit concept zijn alternatieve werkruimtes in de vorm van appartementen, die op te delen zijn in meerdere afzonderlijke ruimtes. Elke ruimte heeft zijn eigen gas-, water- en elektravoorziening en kan dus los van de overige ruimtes gebruikt worden. Het concept is inmiddels enkele jaren oud en werd onder meer toegepast in Etten-Leur, Bergen op Zoom en Roosendaal. “Zodra een Business House wordt opgesplitst in aparte ruimten, spreken we over Business Apartments”, zegt directeur J. van den Heuvel van BADOR. “Deze appartementen bleken uitermate geschikt als oplossing voor het gat onder de oosttribune.”

Ballast Nedam Utiliteitsbouw realiseert momenteel achttien Business Apartments onder de tribune. Deze zijn volgens de ideeën van de oorspronkelijke architect van het stadion (Bo.2 Architecten en Adviseurs) en de constructeur (Hexaconsult) ontworpen. De appartementen variëren in oppervlakte van 150 tot 400 vierkante meter.

Vraag

“Ieder kantoor heeft zijn eigen installaties en is voorzien van alle gemakken. Ze kunnen bijvoorbeeld dienst doen als showroom, satellietvestiging van een grotere onderneming of als dokterspraktijk.” Gezien de gunstige locatie net buiten het centrum en de prima parkeermogelijkheden, vinden de werkappartementen gretig aftrek.

Dit project is het eerste voorbeeld waarbij we enkel en alleen gebruik maken van deze appartementen. Een belangrijk kenmerk is het ontbreken van een centrale ruimte. Normaal heeft ieder kantoor een hal met ontvangstruimte. De Business Apartments hebben dit niet, waardoor er een persoonlijke en directe sfeer ontstaat bij klanten.”

Van den Heuvel is inmiddels alweer bezig met de ontwikkeling van nieuwe Business Houses in Moerdijk. “Er is een groeiende vraag naar dit soort alternatieve kantooroplossingen. Zowel bij het NAC-stadion als op andere locaties kunnen onze opdrachtgevers de voordelen van dit concept benutten.”

Reageer op dit artikel