nieuws

Kabelvijzel trekt Koersk omhoog

bouwbreed

Mammoet gaat de Russische onderzeeër Koersk lichten met een zelf ontwikkelde kabelvijzel. Het gaat om een modulair systeem voor plaatsen waar ander materieel niet uit de voeten kan. De voorzieningen worden op afstand bestuurd en vergroten zo de veiligheid van het werk.

Het bedrijf beschikt over twee uitvoeringen van de vijzel. De ene heeft een capaciteit van 6000 kilonewton; de andere 9000 kilonewton. Beide zijn door Lloyds gecertificeerd. Mammoet noemt het systeem gegarandeerd veilig en bestand tegen elke onvoorziene gebeurtenis.

Het zogeheten Strand Lift System bestaat al langer en heeft zich volgens Mammoet inmiddels ruimschoots bewezen. De installatie omvat een kabelvijzel, een verdeelstuk, een besturingscomputer, een kabelbundel en een hydraulische aandrijving. In de vijzel zitten kabels met een doorsnede van 18 millimeter verankerd. De vijzel bestaat uit een onder- en bovendeel. Het bovenste deel houdt de kabels vast waarlangs het onderste beweegt. De besturingscomputer controleert de slag, de druk en de positie van de kabelklemmen. Veiligheidsventielen onderbreken bij kabelbreuk de de beweging van de cilinder.

Standaard

Het verdeelstuk regelt de communicatie tussen de vijzel, de hydraulische aandrijving en de computer. Deze laatste is een standaard apparaat met een specifiek programma dat de hydraulische inrichting bestuurt. Elke cilinder heeft een eigen regeling die door middel van een seriële verbinding op de centrale computer aansluit. Op die manier worden alle cilinders separaat geregeld. De benodigde controlekaarten zijn in de verdeelstukken ingebouwd en worden elk afzonderlijk van elektriciteit voorzien. De bijbehorende ventielen en sensoren betrekken hun energie uit dezelfde kabel. De centrale computer voorziet het verdeelstuk van 220 volt. In het geval van een noodstop valt de spanning weg. De last blijft aan de kabels hangen.

Het systeem is slaggestuurd. Zo maken alle cilinders onafhankelijk van de olietoevoer en de belasting dezelfde beweging. De elektronica controleert verder de belasting in elke cilinder. Komt die boven de ingestelde waarde, dan valt de installatie stil. Eén computer houdt zestien vijzels in de gaten en waarschuwt voor onvolkomenheden. Het hele proces wordt geregistreerd zodat bijvoorbeeld de verzekering de oorzaak van een mankement kan nagaan. De kabelbundel telt, afhankelijk van de vijzeluitvoering, 36 of 54 kabels. Die bestaan op hun beurt uit zeven getwiste staaldraden die een hoge belasting kunnen weerstaan. De lengte van de bundel kan oplopen tot 1500 meter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels