nieuws

Gemeente Lochem ruilt varkensstallen voor villa’s

bouwbreed

De gemeente Lochem ruilt een aantal varkensstallen in voor 25 villa’s. In het kader van de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling, die door minister Brinkhorst van Landbouw is ingesteld, worden varkenshouders en gemeenten beloond als zij varkensstallen slopen.

Varkenshouders die aan de sanering meewerken, ontvangen ter compensatie een financiële beloning, terwijl de betreffende gemeente van de provincie extra woningcontingent krijgt toebedeeld.

Lochem krijgt van de provincie Gelderland 25 extra woningen. Voorwaarde is wel dat per woning een bedrag van 200.000 gulden wordt overgemaakt. Dat geld wordt gestort in het speciale fonds voor de varkensregeling van het ministerie van Landbouw.

Lochem wilde in eerste instantie goedkopere huizen bouwen, waaronder twee-onder-één-kapwoningen. Ook is onderzocht of er op kleinere kavels rijtjeswoningen gerealiseerd konden worden.

De stedenbouwkundig adviseur van Lochem en een makelaarskantoor kwamen echter tot de conclusie dat die opties niet haalbaar zijn. De toekomstige ‘goudkust’ aan de Molengronden II krijgt kavels van minimaal 800 vierkante meter. “De nieuwe regeling is voor ons meer dan welkom, want we hebben voor de komende jaren nauwelijks wooncontingent”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

In het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling heeft de provincie Gelderland 1500 extra woningen toegewezen gekregen, die zij onder haar gemeenten mag verdelen.

Reageer op dit artikel