nieuws

Brandweer bepleit derde Waalbrug na ongeluk

bouwbreed Premium

Een ongeluk met een tankauto gisteren op het knooppunt Ewijk heeft nog eens duidelijk aangetoond dat een betere oeververbinding over de Waal bij Nijmegen absoluut noodzakelijk is. Zodra op dit moment een brug geblokkeerd raakt, loopt het verkeer in de wijde omtrek muurvast, met alle gevaren van dien.

Dat zegt commandant P. Leenders van de Regionale Brandweer Nijmegen. De brandweer zal de gemeentebesturen van Nijmegen en Beuningen aanmanen hernieuwde druk op minister Netelenbos van Verkeer uit te oefenen om een derde Waalbrug aan te leggen. Als eergisteren een evacuatie nodig was geweest, had het uren geduurd om de inwoners van Beuningen en Ewijk over de overvolle lokale wegen weg te leiden.

Lang

Bij het ongeluk raakte de tankauto in brand. Hulpvoertuigen die de brandweer bij het ongeluk nodig had, deden er heel lang over de plaats van de aanrijding te bereiken. Het verkeer in en rond Nijmegen stond op dat moment stil.

Ewijk en Beuningen zijn omringd door de snelwegen A50, A73 en A15 en de Waal aan de zuidzijde. Alleen bij Nijmegen en bij Ewijk is een brug over de Waal. Omdat de brandweer wegens explosiegevaar de snelwegen A50 en A73 afsloot, moest het verkeer naar het zuiden via Nijmegen omrijden. Daar ontstond voor de Waalbrug een kilometers lange file, die tot ver in de avond bleef staan. Zelfs in Arnhem, Oosterbeek en Velp waren de gevolgen van het ongeluk urenlang merkbaar door grote opstoppingen.

Verbreding

Ook het gemeentebestuur van Beuningen wil dat snel iets gebeurt aan de doorstroming van het verkeer. Er loopt een studie naar verbreding van de Waalbrug bij Ewijk. Beuningen geeft daar de voorkeur aan boven een derde Waalbrug, want dat zou in het dorp voor nog meer verkeersoverlast zorgen.

Beuningen pleit ook al jaren bij Rijkswaterstaat voor geluidsschermen langs de zeer drukke A50. “Toen de snelweg gisteren afgesloten was, wisten we eindelijk weer hoe stil het hier zo’n vijftien jaar geleden nog was. Veel mensen vonden dat heerlijk. Hopelijk ziet Rijkswaterstaat nu ook dat het nodig is om iets aan de herrie van het verkeer te doen”, aldus loco-burgemeester L. van Beuningen.

Reageer op dit artikel