nieuws

Aandeelhouders kritisch

bouwbreed

De aandeelhouders van HBG verliezen langzamerhand hun vertrouwen in de raad van bestuur en de raad van commissarissen van HBG.

Dit bleek tijdens de aandeelhoudersvergadeing van ’s lands grootste bouwer. De directeur van de Vereniging van Effectenbezitters P.P. de Vries beet het spits af met de soms ongezouten kritiek. Hij wees erop dat vorig jaar nog onder leiding van topman J. Veraart prognoses waren gegeven over de groei van de winst en omzet. “Was dat soms toch om de aandeelhouders ervan te weerhouden hun aandelen aan Boskalis aan te bieden”, vroeg hij zich af. Die vraag werd duidelijk retorisch opgevat door de HBG-bestuurderen. Er kwam geen antwoord op. Dat bracht de verdediger van de aandeelhouders ertoe de hartenkreet te uiten of de bestuurders “zich kunnen voorstellen dat de aandeelhouders zich belazerd voelen.”

Commissaris Wijffels gaf toe dat er zaken in het verleden niet goed zijn gegaan, maar had met de andere commissarissen geen aanleiding gezien terug te treden. “De afwijzing van het bod van Boskalis vorig jaar was een goede zaak. Er was sprake van verschillende culturen. Ik voel mij dus niet bezwaard verder toezicht te blijven uitoefenen.”

Duitse poot

Ook andere aandeelhouders lieten duidelijk blijken weinig gelukkig te zijn met de manier waarop bestuur en raad van commissarissen omgingen met de zaken rond Boskalis vorig jaar. “Het vertrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen is niet vergroot”, zo liet een aandeelhouder met veel gevoel voor understatement weten. De aandeelhouders die aan het woord zijn geweest, lieten allen weten veel te voelen voor verkoop van baggerpoot HAM aan Boskalis. Topman Reigersman bleef echter bij zijn standpunt eerst verder te willen onderzoeken of er andere mogelijkheden voor concentratie in de baggerwereld zijn te bereiken. Om de aandeelhouders enigszins tevreden te stellen liet hij wel doorschemerende verlieslatende Duitse poot af te willen stoten. “Wij willen op alle fronten marktleider zijn. Dat is soms moeilijk te bepalen. Maar als bijvoorbeeld na de reorganisatie in Duitsland de schaalgrootte te klein wordt, kan het betekenen dat we onze positie daar heroverwegen.”

Reageer op dit artikel