nieuws

Willem van Oranjes grafmonument gereed

bouwbreed Premium

Koningin Beatrix is woensdag 11 april aanwezig bij de presentatie van het gerestaureerde grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

Het uit 1622 daterende monument is tijdens een vier jaar durende restauratie door de Rijksgebouwendienst, geheel gedemonteerd. Het marmer dreigde te vergruizen door zoutkristallen (‘versuikeren’). Alle onderdelen zijn volgens een speciaal procédé gespoeld en waar nodig hersteld. Ook de bronzen onderdelen zijn opgeknapt.

Het grafmonument werd in opdracht van de Staten-Generaal tussen 1614 en 1622 gebouwd ter nagedachtenis aan de Vader des Vaderlands, prins Willem van Oranje, die op 10 juli 1584 in Delft door Balthazar Gerards werd vermoord. Willem van Oranje kon niet in het familiegraf van de Oranjes in Breda worden bijgezet, omdat deze stad in handen van de Spanjaarden was.

Reageer op dit artikel