nieuws

Walter Bau wacht op groen licht van Züblin

bouwbreed

De aarzelingen van grootaandeelhouder Züblin staan de fusie van Walter Bau met Dyckerhoff & Widmann niet in de weg. Die garantie is bouwmagnaat Ignaz Walter wel bereid te geven. Maar waarom uitgerekend de Stuttgarters nog even dwars liggen, wil de topman van bouwgroep Walter niet kwijt.

Anders dan bij Walter Bau en Dywidag eist Züblins raad van commissarissen dat eerst een uitgewerkt fusieplan op tafel komt. Voor wegenbouwer Züblin ligt een aandelenpakket van veertien tot zestien procent van de vernieuwde onderneming Walter Bau in het verschiet. De bouwgroep van Ignaz Walter heeft begin dit jaar zijn meerderheidsbelang in Züblin met 4,9 punt teruggebracht tot 48,7 procent. Over het waarom van de terugtocht bij Züblin, vorig jaar goed voor een bouwprestatie van 4,7 miljard gulden, doet Walter geen nadere mededelingen.

Volgens directeur Hans-Joachim Wolff van Dywidag is de aanstaande fusie het passende antwoord op de aanhoudende crisis in de Duitse bouw. Als ook Züblin groen licht geeft, kunnen de aandeelhoudersvergaderingen in juni met terugwerkende kracht de samensmelting per 1 januari 2001 goedkeuren. De nieuwe naam van het concern, met standplaats Augsburg, wordt Walter Bau AG verenigd met Dywidag.

Zowel Walter Bau als Dywidag heeft een lastig jaar achter de rug. Samen boekten de ondernemingen operationeel een slordige 225 miljoen gulden verlies. Slechts door stille reserves vrij te maken blijft de combinatie optisch uit de rode cijfers.

Walter Bau voerde vorig jaar zijn bouwprestatie met 61,6 procent op tot 4,5 miljard gulden. De groei vloeit rechtstreeks voort uit het opslokken van Heilit+Woerner, dat zijn zelfstandige positie in bouwgroep Walter verloor. Dywidag zag zijn prestaties in 2001 ten opzichte van het voorgaande jaar met 2,7 procent slinken tot 2,2 miljard gulden.

Banen

Directeur Wolff van Dywidag wordt topman van de nieuwe Walter Bau. Hij verwacht dat de bouwprestatie dit jaar zal afnemen tot 9,5 miljard gulden. De bedoeling is het aandeel van de buitenlandse opdrachten binnen twee tot vier jaar op 35 tot 40 procent te brengen. Concerns als Hochtief en Bilfinger + Berger hebben al veel eerder de bakens verzet, waardoor ze beter zijn opgewassen tegen de aanhoudend zwakke bouwconjuctuur in Duitsland.

De fusie gaat gepaard met het afstoten van zestienhonderd banen. Daardoor slinkt het aantal medewerkers tot 13.600. De besparingen dit jaar worden geraamd op 62 miljoen gulden. Vanaf 2002 dalen de uitgaven met jaarlijks 280 miljoen gulden. De algehele fusiekosten lopen op tot circa 90 miljoen gulden. Bij de effectenruil van de samensmelting is de waarde van tien aandelen Dywidag vastgelegd op negen aandelen Walter Bau plus een uitbetaling van drie eurocent per waardepapier.

In de nieuwe constellatie ziet Ignaz Walter een helder op de klant georiënteerd profiel van de onderneming. Naast de kerntaak bouwen krijgt de aan het bouwen verbonden dienstverlening – van planning en financiering tot en met de exploitatie – een extra accent. Met zeven vestigingen tussen Hamburg en München blijft Walter Bau regionaal in Duitsland sterk vertegenwoordigd.

Reageer op dit artikel