nieuws

Verkeer langzamer door opblaasdrempel

bouwbreed

Transcalm heet het systeem en het zorgt ervoor dat autobestuurders graag wat gas minderen. Dat laatste bleek uit praktijkproeven in de Londense Puddle Dock-straat nabij het station Blackfriars.

Transcalm is een opblaasbare verkeersdrempel van uitvinder G. Heeks die het verder ontwikkelt met Dunlop GRG en ingenieursbureau voor de wegenbouw Pell Frischmann. De praktijk leert dat auto’s nogal schokken bij het nemen van gewone verkeersdrempels. Bestuurders kunnen daar nekklachten van krijgen en hulpverleners lopen net als het openbare vervoer vertraging op. Ook bij lage snelheden kunnen deze drempels soms materiële schade veroorzaken. Dergelijke problemen doen zich niet voor wanneer voertuigen zonder de voorgeschreven snelheid te overschrijden over de Transcalm rijden. In dat geval laat een zogeheten Norgren-ventiel lucht uit de rubber drempel ontsnappen. Bij hogere snelheden sluit het ventiel, waardoor de Transcalm dezelfde eigenschappen krijgt als gewone verkeersdrempels. Hulpverleners en busbestuurders kunnen de besturing ook op afstand bedienen.

Reageer op dit artikel