nieuws

Topman IBC verlaat bedrijf na overname

bouwbreed

Op de dag dat de fusie tussen de Brabantse bouwconcerns Heijmans en IBC werd afgerond, is IBC-topman Ph. R. J. Smits opgestapt.

Volgens een woordvoerder van IBC houdt het vertrek van Smits verband met de overname van IBC door Heijmans en de “hieruit voortvloeiende nieuwe samenstelling van de raad van bestuur van Heijmans”.

Voor Smits is in de nieuwe raad van bestuur van het nieuwe bouwconcern geen plaats. Hij heeft daarom zijn werkzaamheden met ingang van gisteren neergelegd. Een woordvoerder van IBC benadrukt dat Smits’ terugtreden in goed overleg met alle partijen tot stand is gekomen. Smits was gisteren zelf niet bereikbaar voor commentaar.

In de nieuwe raad van bestuur van Heijmans/IBC zijn drie zetels voor de bouwer uit Rosmalen en één voor IBC beschikbaar. IBC-bestuursvoorzitter B. Bemelmans neemt op 9 mei de plaats in van J. Heijmans, die op de algemene vergadering van aandeelhouders afscheid neemt. Heijmans maakte tien jaar deel uit van de raad van bestuur en is de jongste zoon van de oprichter van het Rosmalense bouwconcern. Bemelmans zal naar verwachting over twee jaar Heijmans-topman J. Janssen opvolgen. De bestuursvoorzitter gaat dan met pensioen.

Smits gaat voorlopig van zijn rust genieten. Hij trad in het voorjaar van 1996 toe tot de tweekoppige raad van bestuur van het Bossche bouw- en vastgoedconcern. Samen met Bemelmans loodste hij het bedrijf door verscheidene reorganisaties en maakte de onderneming weer financieel gezond. IBC had vooral met pech te kampen door overnames in België. Eerder werkte Smits in leidinggevende functies bij het Houtbedrijf Koninklijke Jongeneel BV en het dakdekkersbedrijf Consolidated Nederland.

Zijn vertrek zal Smits overigens geen windeieren leggen. Hij had een belang van 5 procent in IBC, evenals Bemelmans. Dat belang kan hij nu verzilveren. Een woordvoerder van IBC wil zich niet uitlaten over de vraag of Smits tevens een ‘gouden handdruk’ heeft gekregen. Parnib, een dochter van de Nationale Investeringsbank (NIB) en de participatiemaatschappij NPM Capital, hadden samen elk 45 procent van de aandelen in handen.

Reageer op dit artikel