nieuws

Rubbervloer weerstaat hoge belasting

bouwbreed

Het Duitse Freudenberg levert onder de noemer Norament 925 krypto een ‘ijskristaloppervlak met ton-sur-ton korreldesign voor extreem hoge belastingen’.

Het gaat om rubberen vloerbedekking waarvan kleurkorrels dezelfde kleur hebben als de basiskleur. De fabrikant biedt die aan in (licht)blauw en blauwgrijs, rood, oranje en citroengeel en in drie soorten grijs. De dikte van de vloerbedekking is 3,5 millimeter. De reinigingseigenschappen komen overeen met die van een gelakt oppervlak. De tegels meten 1002 millimeter in het vierkant. Het materiaal weert afdoende brand, dempt loopgeluiden en is antistatisch en slipvast. De vloerbedekking is gemaakt uit industrieel en natuurrubber, minerale vulstoffen en milieusparende pigmenten. Er zitten geen schadelijke stoffen als weekmakers, formaldehyde, halogenen en fluorkoolwaterstoffen in. Ontstaat er brand, dan komen geen chloorwaterstof, zoutzuur, dioxine en furanen vrij. Aan het eind van de cyclus kunnen de tegels worden herverwerkt.

Voor het leggen adviseert de fabrikant lijmen op basis van polyurethaan en epoxyhars. Verlijming op een ondergrond uit asfaltmastiek mag alleen met polyurethaan. Een teveel aan lijm laat de tegels ‘drijven’ en leidt bijvoorbeeld al snel tot permanente voetafdrukken. Gemorste lijm kan volgens de fabrikant alleen met diens vloeibare Nora-was worden verwijderd. De droogtijd beloopt om en nabij 48 uur. De legger moet waken voor overmatige opwarming door zonlicht.

Niet geschikt

De speciale uitvoeringen van Norament kunnen niet met dispersielijmen worden verlegd. Deze lijmsoorten zijn ook niet geschikt voor gebruik op zwaarbelaste vloerdelen. Hetzelfde geldt voor vochtige ruimten. Ook de legsnelheid weegt zwaar; dispersielijmen moeten voldoende ‘nat’ zijn om de tegelrug afdoende te verweken.

Klimatisering van de tegels voorkomt bijvoorbeeld schade door krimp. De bedekking moet dezelfde temperatuur hebben als de ondervloer en niet lager zijn dan 15 graden Celsius. Dispersielijmen vergen een absorberende ondervloer. Niet-absorberende materialen als mastiekasfalt moeten om die reden worden voorzien van een geschikte tussenlaag van minimaal 2 millimeter dik.

Mommersteeg Bouwsystemen, Den Bosch, telefoon 073 (6240114).

Reageer op dit artikel