nieuws

Rekenwerk bij metselwedstrijd even belangrijk als troffel

bouwbreed

Twaalf jonge leerling-metselaars uit het hele land stortten zich gistermiddag op het metselwerk van een grote zonnewijzer op een rotonde in Oranjewoud bij Heerenveen. De jongeren komen uit in de finale van de 49ste landelijke metselwedstrijd, die elk jaar door het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (NBK) wordt gehouden.

Inzet is de Zilveren Troffel, die vrijdag aan de beste leerling-metselaar wordt uitgereikt. De finalisten hebben hun plaats in de eindronde verdiend door tijdens de voorronde, die in maart op drie plaatsen in Nederland plaatsvond, het beste metselwerk te laten zien. Een jury, bestaande uit een aannemer, een afgevaardigde van de Stichting Vakopleiding Bouw, een architect en een metselaar, beoordeelde hen op metseltechniek, de regelmaat van de voegen, het schoonhouden van het werk, het volwerken en op het bijzondere metselwerk.

De komende dagen wagen de leerling-metselaars zich aan het metselen van een zonnewijzer, die uit zo’n 24.000 bakstenen bestaat. Dezelfde jury is weer de scherprechter. “De deelnemers zitten allemaal op een vmbo-opleiding”, vertelt R. Steunebrink. Hij is docent aan de Scholengemeenschap voor Voorbereidend Beroepsonderwijs (SBO) in Heerenveen. Deze opleiding houdt dit jaar de metselwedstrijd samen met de NBK, de jubilerende NVOB-afdeling Heerenveen en de gemeente Heerenveen.

“Geen makkelijke klus, maar het is te doen”, reageert Paul van Gastel (16) uit Nijnsel, één van de finalisten, wanneer hij de bouwtekening krijgt uitgereikt van Steunebrink. Hij loopt met de tekening naar zijn werkplek en spijkert het papier aan een paal. “Nee, een speciale tactiek heb ik niet. Gewoon metselen”, vertelt de Brabander, terwijl hij zijn werkpotlood slijpt. Naast hem staan een emmer en een gereedschapskist. Troffel, veger en zaag steken er uit. Van Gastel vertegenwoordigt het Fioretti College in Veghel.

Even verderop staat iemand een andere finalist instructies te geven. “Dat is mijn metseldocent”, verklaart Jupp Oude Luttinkhuis (16) uit Ootmarsum. De Twent is al druk bezig met het zetten van potloodstrepen. Geconcentreerd fronst hij zijn wenkbrauwen bij dat werk. Docent J. Westenbroek kijkt goedkeurend toe. “Hij heeft goede kans om te winnen. In de voorronde zat Jupp bij de beste drie van Nederland”, glimt Westenbroek. “Maar ik vind het meedoen belangrijker”, reageert de pupil.”

“De lastigste onderdelen zijn het verticaal metselen en de cijfers van de zonnewijzer in de uurstenen”, licht E. van Haaster het door haar gemaakte ontwerp toe. Ze is stedenbouwkundig ontwerper bij de gemeente Heerenveen.

“Wees geduldig en reken goed. Dan moet het precies uitkomen”, geeft Van Haaster de finalisten nog als tip mee. De jongens knikken, draaien een laatste peuk en gaan aan de slag.

Reageer op dit artikel