nieuws

Productie hout- en bouwmaterialen lager

bouwbreed

In de hout- en bouwmaterialenindustrie lag de productie in de eerste twee maanden van dit jaar 0,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar groeide de productie in deze sector nog met 3,3 procent.

De totale Nederlandse industriële productie bereikte in januari en februari van dit jaar met 1,2 procent een lagere groei dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam die uit op 3,5 procent.

De groeivertraging komt vooral door tegenvallende resultaten in de metaalindustrie. Deze kwam in de eerste twee maanden uit op 1,7 procent groei, tegen 4,2 procent over geheel 2000. Ook het hogere btw-tarief per januari 2001 drukte de resultaten. Omdat de groei in december 2000 juist relatief hoog was, lijkt het er volgens het CBS op dat de industrie een deel van de productie naar voren heeft gehaald. Op die manier lijkt ze het hogere btw-tarief te hebben omzeild.

In januari en februari was de productie van de papier- en grafische industrie het hardst gekrompen, met 1,6 procent. Bij de voedings- en genotsmiddelenindustrie was sprake van een geringe groei van 0,8 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels