nieuws

Plan Uneto neemt voorschot op domotica

bouwbreed

Een volledig geautomatiseerde woning vergt al snel een investering van zo’n 30.000 gulden. Maar domotica kan ook zonder zo’n grote stap een praktisch beslag krijgen. De Unie van Elektrotechnische Ondernemers (Uneto) in Zoetermeer bedacht een systeem waarmee de bewoner geleidelijk aan het aantal technische voorzieningen kan uitbreiden.

Het systeem voorziet in een ICT-net uit 19 millimeter-buis, los van het gebruikelijke lichtnet. De leiding tussen de cv-ketel en de kamerthermostaat sluit op het ICT-net aan, evenals de deurbelinstallatie. Deze integratie voorkomt een wildgroei aan leidingen. Ook gevelaansluitingen voor de bediening van onder meer ventilatie, zonwering en rolluiken kunnen op het net worden aangesloten.

Dit leidingnet en de voorzieningen verdubbelen de prijs van de huidige woninginstallatie. Een rekensom voor een eengezinswoning leert dat de uiteindelijke kosten op ruim 11.000 gulden komen. Corporaties en andere beroepsmatige huisvesters zien daar wel wat in, omdat domotica in de toekomst kosten bespaart. Het ministerie van VROM zou er met een regeling voor kunnen zorgen dat deze infrastructuur in elk geval in de vorm van lege leidingen wordt aangelegd. Die leidingen blijven nauwelijks ongebruikt, zie ook de kookleiding die bijvoorbeeld een elektrische oven of een vaatwasser van stroom voorziet.

Aardlekautomaat

Uneto maakte onder meer een leidingplan voor een eengezinswoning. Daarin zitten acht aansluitgroepen met elk een aardlekautomaat. De tuinvoorzieningen staan op een aparte groep. In de woonkamer komen twee lichtgroepen. De groepenkast hangt op 1,20 meter hoogte, zodat rolstoelgebruikers er ook bij kunnen.

Tussen deze technische ruimte en de zolder liggen drie lege leidingen waarin later de bekabeling voor zonnepanelen kan komen. In bestaande woningen levert dat aanmerkelijke problemen op. Zonnepanelen leggen overigens een fors beslag op de technische ruimte, omdat de zonnestroom moet worden omgezet in de gebruikelijke netspanning.

Ook systemen als warmtepompen vergen nogal wat technische ruimte. Vooral voor de grotere woningen vermindert de hoeveelheid leidingwerk aanmerkelijk als elke verdieping een eigen technische ruimte krijgt. Tot nog toe gebruikt alleen de utiliteit deze oplossing. In die ruimte kan een ‘patchpanel’ de functie van de aansluitpunten bepalen. Zo’n paneel kost momenteel echter nog een kleine 4000 gulden.

Stopcontact

Voor elke kamer stelt Uneto meer ICT-aansluitpunten voor onder meer telefoon, CAI en beveiliging voor. Tot nog toe worden dergelijke voorzieningen vaak alleen als meerwerk uitgevoerd.

De gebruikelijke halfopbouw dubbele wandcontactdozen maken plaats voor dubbele schakelbare stopcontacten. Die komen op een hoogte van 40 centimeter. Schakelaars naast deuren krijgen een contactdoos die bijvoorbeeld de stofzuiger van stroom voorziet. Een levensloopbestendige woning vergt ook een contactdoos in de wc voor het aansluiten van onder meer een spoelinrichting voor gehandicapten.

Uneto denkt hier ook aan analyse-apparatuur die via het toilet vroegtijdig waarschuwt voor gezondheidsproblemen. Mogelijk wordt een woning ook voorzien van een UPS; een apparaat dat na het wegvallen van de netspanning de energievoorziening overeind houdt. Die houdt bijvoorbeeld de cv-installatie draaiend bij een spanningsonderbreking.

Reageer op dit artikel