nieuws

Nieuw stadsdeel Deventer groen en duurzaam

bouwbreed Premium

De gemeente Deventer is op allerlei fronten bezig met de ontwikkeling van de stad. Zowel in- als uitbreidingsprojecten hebben een hoog ambitieniveau. Enerzijds revitalisering van bedrijventerrein de Bergweide en herstructurering van de grachtengordel, aan de andere kant een nieuw bedrijventerrein van 50 hectare en nieuwbouw van het GA Eagles-stadion langs de A1. De Vinex-wijk de Vijfhoek ten noorden van de Deventer buurgemeente Colmschate springt het meest in het oog. Hier worden tot 2005 circa 4600 woningen gebouwd. De wijk krijgt een groen en duurzaam karakter en wordt in de volksmond al een nieuwe tuinstad genoemd.

Leefbaar, samenhang en duurzaamheid. Dat waren in 1995 de globale uitgangspunten voor de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel de Vijfhoek. “Het wordt absoluut geen doorsnee Vinex-wijk. Er komt een grote differentiatie aan woningtypen, afgewisseld met vrije bouwkavels”, zeggen communicatieadviseur J. Windt van de gemeentelijke sector Werken en Vastgoed en projectmanager P. van der Pol.

Het eerst gereedgekomen deelgebied Op den Haar heeft de uitstraling van een Engelse tuinstad. De stedenbouwkundige opzet van deze buurt is een blauwdruk van het bestaande landschap met landweggetjes met bomen. Karakteristieke groenelementen zijn de hagen langs de wegen en die de voortuinen afschermen. Beuken- en buxushagen omzomen bijvoorbeeld de parkeerplaatsen om het zicht op auto’s weg te nemen. “De groenelementen geven de wijk tot in lengte van jaren een verzorgd uiterlijk, waardoor het kan wedijveren met de mooiste Engelse tuinsteden”, vertelt landschapsarchitect Ton Thus van Buys & Van der Vliet, tuin- en landschapsarchitectuur.

Het hart van de tuinstad wordt gevormd door twee open hoven. De kwalitatief hoogwaardige bebouwing is afwisselend en divers. Waar mogelijk is gebruikgemaakt van passieve zonne-energie. In Op den Haar staan 411 woningen. Er is gelet op het gebruik van duurzaam en hergebruikt materiaal. Ook energiezuinigheid speelt een belangrijke rol. Per woning verbruikt een bewoner gemiddeld 600 kuub aardgas, terwijl de gasmeter in een normaal rijtjeshuis circa 1500 kuub aangeeft.

De buurt Steinvoorde heeft een stedelijker karakter dan Op den Haar en is geïnspireerd op het Oostenrijkse tuinstadconcept. Rond een voorzieningencentrum, ontworpen door Jo Coenen, zijn de woningen gegroepeerd. In Steinvoorde wordt met woonthema’s gewerkt. De Crescent, opgetrokken uit 22 parkvilla’s in drie lagen, valt daarbij het meest op. Het cirkelvormige woongebouw omarmt het hart van Steinvoorde en doet in bescheidener opzicht denken aan de Royal Crescent in het Engelse Bath. De buurt Het Jeurlink bestaat voor een belangrijk deel uit water. Veel woningen grenzen aan het water. Tal van bruggen vormen de verbindingen.

Uiteraard verrijst er niet alleen wat moois buiten de stadsgrenzen. Deventer heeft een historische binnenstad die een oppepper nodig heeft. Binnen de grachtengordel kregen enkele oude buurten een verpauperd aanzien sinds bedrijven er wegtrokken. In de Raambuurt heeft een deel van de pakhuizen een nieuwe woon- of werkbestemming gekregen. De nieuwbouw bestaat uit een wooncomplex met 260 woningen en een woongebouw met vijftig appartementen, maisonnettes en studentenwoningen. In het middeleeuwse Bergkwartier ligt de nadruk op behoud en (her)bestemming van de historische bebouwing. De Boreelkazerne wordt omgebouwd tot woon- en design-centrum waarbij de begane grond het domein wordt van Jan des Bouvrie. Verder zal ook het Speelgoed- en Blikmuseum een plekje krijgen in de kazerne. Op het terrein verijst waarschijnlijk ook een grote bioscoop en diverse winkels. Woningen met uitzicht op de Buitengracht zijn een optie. Bewoners van de 200 nieuwe appartementen mogen zich echt gelukkig prijzen met zicht op de IJssel.

Reageer op dit artikel