nieuws

New York sluit zijn laatste vuilnisbelt op Staten Island

bouwbreed

De laatste afvalschuit gleed enkele dagen geleden naar de vuilnisbelt Fresh Kills op Staten Island. De laatste schuit, want New Yorks grootste en tevens laatste stortplaats van huishoudelijk afval gaat dicht.

Staten Island wordt steeds meer ‘in’ als alternatief woonoord voor wie Manhattan te vol, te lawaaiig en vooral te duur vindt. Meer bewoners van dit stuk New York met een Hollandse naam en nog tal van overblijfselen en namen uit de vroege Hollandse tijd betekent ook meer woonruimte en minder tolerantie voor de verpestende geur van Fresh Kills. De New Yorkers krijgen daarvoor overigens wel een rekening gepresenteerd.

Nu stortplaats dicht is, wordt de 12.000 ton dagelijkse afval van de acht miljoen New Yorkers door een vloot van 550 witte vuilnisauto’s van Long Island, Brooklyn, Queens, Manhattan en Staten Island afgevoerd naar het vasteland. Dat is dus New Jersey, Pennsylvania, zelfs tot Virginia waar verschillende kleinere gemeenten stortplaatsen hebben ingericht voor New Yorks afval. Door het intensieve transport dat vrijwel vierentwintig uur per dag doorgaat, kost de verwijdering van hun huisvuil de New Yorkers 200 miljoen dollar meer per jaar.

Niet iedereen in de omringende staten is blij met deze ontwikkeling. Gouverneur Gilmore van Virginia schreef enkele maanden geleden in een brief aan New Yorks burgemeester Giuliani dat hij begrip heeft voor het afvalprobleem. Maar dat probleem dient de stad zelf op te lossen volgens Gilmore. New York beschikt echter over slechts één afvalverbrandingsoven op Long Island. Dat is dus veel te weinig. Giuliani was niet onder de indruk van Gilmores brief. Daarop stapte de gouverneur naar de rechter, maar die was niet bereid om de ‘export’ van New Yorks huisvuil te verbieden.

Reageer op dit artikel