nieuws

Met komst brandpreventiemedewerker was de maat vol

bouwbreed

De conclusies van de commissie Versteden en Polak waren voor de Volendamse burgemeester en een van zijn wethouders beslissend voor hun vertrek. Misschien volgen er meer. Zoals enkele leden van de politieke partij Volendam 80 die nu in de gemeenteraad zitten, maar voorheen deel uitmaakten van het college en verantwoordelijk worden gehouden de bestuurlijke cultuur.

Het rapport liegt er niet om. Ondanks signalen en voorstellen van burgemeester IJsselmuiden, de regionale brandweer en de ambtelijke organisatie, kwam een goed beleid voor brandveiligheid niet van de grond.

Hoewel in het rapport onomwonden staat beschreven dat de kern van het probleem bij de eigenaar van de WirWarBar lag, legt IJsselmuiden zijn functie neer, gevolgd door wethouder Visscher.

Volendam 80 haalt scherp uit naar de onderzoekers, het college en de commissaris van de koningin prof. dr. J.A. van Kemenade, die ze “wel in de rechtszaal zullen zien”. Het rapport geeft volgens deze partij voldoende grond om naar de rechter te stappen, omdat zij in het rapport verantwoordelijk worden gehouden voor de onbestuurlijke situatie van de gemeente Edam-Volendam in de jaren negentig.

Gemeenteraadslid Klapper van GroenLinks heeft burgemeester IJsselmuiden eens vergeleken met David die het tegen Goliath opnam toen IJsselmuiden als burgemeester van Haarlemmerliede de uitbreiding van de haven van Amsterdam tegenhield.

Herbenoeming

Ook de leden van Volendam 80 zagen de vechtlust en onverzettelijkheid van de nieuwe burgemeester wel zitten. Maar door IJsselmuiden te dwarsbomen met zijn pogingen voor een werkbaar bestuur en beter beleid met betrekking tot de brandveiligheid, keerde David zich volgens Klapper tegen de Goliath van de jaren negentig; Volendam 80.

In de list van IJsselmuiden waarmee het college over de streep werd getrokken om een brandpreventiemedewerker aan te stellen, zag de fractie van Volendam 80 reden om in november bij Van Kemenade het verzoek in te dienen om IJsselmuiden niet voor herbenoeming door de kroon voor te dragen.

Op 12 april volgt een speciale raadsvergadering over het rapport Versteden en Polak, waarin het college bereid is om verantwoording af te leggen over het gevoerde beleid.

Reageer op dit artikel