nieuws

Lithiumbatterij steeds beter

bouwbreed

Oplaadbare lithiumbatterijen blijken niet erg te voldoen. Ook wanneer ze niet in gebruik zijn, ‘lopen’ ze leeg. Ook verouderen ze en nemen dan geen lading meer op. En als het te koud is, bevriezen ze.

Onderzoekers van het Amerikaanse Idaho National Engineering and Environmental Laboratory bedachten enkele verbeteringen voor oplaadbare lithiumbatterijen. De belangrijkste bestaat uit een kern op basis van geleiachtig polymeer en een poederachtige keramische stof.

Het laatste vormt een transparant membraan, dat dienst doet als elektrolyt. Het membraan vervangt de gebruikelijke elektrolyten van lithiumbatterijen. Doordat het een vaste stof is, kan het niet bevriezen. Het lekt niet en vormt geen isolerende aanslag.

Het is ook brandbestendig, zodat de batterij tijdens het laden niet kan exploderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels