nieuws

Kunstklei als zuivering drinkwater

bouwbreed

De synthetische klei die onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Pennsylvania samenstelden is in eerste aanleg bedoeld voor het opruimen van radium. De klei kwam tot stand op basis van mica. Het materiaal scheidt radium-ionen van water en vindt zo toepassing als reiniger van drinkwater.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de klei ook gevaarlijke afvalsoorten onschadelijk kan maken of kan helpen metalen uit bijvoorbeeld afvalwater terug te winnen. Vooralsnog staat de klei bekend als Na4, hij is ontwikkeld voor de reiniging van drinkwater.

Het materiaal zet uit zodra het metaal-ionen absorbeert. Na verloop van tijd zakt de massa ineen en isoleert de vervuiling. In een volgende fase wordt het opgenomen metaal weer vrijgemaakt. Het ‘uitzettende mica’ separeert momenteel in het laboratorium ionen uit zware metalen als lood, zink en koper en uit radioactieve stoffen.

Reageer op dit artikel