nieuws

Kopers maken gebruik van recht op schadeclaim

bouwbreed

Er zit flink de klad in de voortgang van de Groningse nieuwbouwwijk Piccardthof. Al maandenlang ligt de bouw vrijwel stil. De toekomstige bewoners zijn het zat en dreigen met schadeclaims als de oplevering van hun woningen de geplande maand juni ruimschoots gaat overschrijden.

Het ziet er niet naar uit dat projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling Wonen en aannemer Wilma Bouw BV de oplevering van een groot aantal koopwoningen in de nieuwbouwwijk Piccardthof voor de bouwvak rond krijgen.

Sinds november vorig jaar is een fikse stagnatie opgetreden in de zo voortvarend begonnen bouw van de royale koopwoningen en appartementen. In die periode werd Wilma BV, dochter van projectontwikkelaar Amstelland, verkocht aan Koninklijke BAM/NBM-groep. Volgens de kopers is sinds die tijd nauwelijks nog iets gebeurd. Amstelland legt de zwartepiet bij de aannemer. In een brief aan de toekomstige bewoners schrijft directeur F. van Genne van Amstelland Noord-Oost: “We proberen met Wilma tot heldere afspraken te komen, maar moeten na een week alweer constateren dat de opgegeven planning achterloopt.”

Van Genne schrijft verder: “Het bouwen moet door de bouwer gebeuren. Die pakt het niet op.” Gevolg is toenemend ongeduld bij de kopers, die inmiddels dreigen met schadeclaims. De eigen woning is, volgens de planning, al verkocht maar de nieuwbouw loopt maanden achter.

Het zwartepieten gaat onverdroten door. Amstelland wil nieuwe opleveringsafspraken maken met de vroegere dochteronderneming, maar vindt daar nauwelijks gehoor. Wilma Bouw BV verwijst op haar beurt weer naar Amstelland als aanspreekpunt.

Voor sommige gedupeerde toekomstige bewoners is de maat nu vol. Ze hebben na 180 werkdagen te late oplevering recht op een schadevergoeding van een half procent van de aanneemkoopsom en willen die claimen.

Genne: “Als de aannemer niets doet, rest ons niets anders dan de boetebepalingen bij te late oplevering gebruiken.”

Om het conflict niet verder te laten oplopen, hebben Amstelland en Wilma inmiddels het overleg over de ontstane situatie hervat.

Een dezer dagen worden de kopers wederom geïnformeerd over de nieuwe data van oplevering.

Reageer op dit artikel