nieuws

Duits energiebedrijf biedt internet aan via het stopcontact

bouwbreed Premium

De Duitse energiebedrijven MVV en RWE hopen deze zomer een wereldprimeur te beleven: commercieel transport van spraak en gegevens via het openbare elektranet. De techniek heet Powerline Communication (PLC) en werkt met een bandbreedte van 2 megabit per seconde.

Eind dit jaar hopen de initiatiefnemers 8 megabit per seconde aan te bieden. Gebruikers kunnen met het systeem via het stopcontact telefoneren en het internet opvragen. MVV en RWE beproeven sinds 1997 PLC.

Dochteronderneming RWE Powerline van Duitslands grootste energiebedrijf RWE ontwikkelt de communicatietechniek met het technologieconcern Ascom uit Bern. Dat levert het beheersysteem voor het netwerk en de modems. Bij het laatste denken beide bedrijven reeds in miljoenen aantallen.

Volgens RWE kunnen vijftien huishoudens gelijktijdig via één netstation het internet gebruiken en delen daarvoor de bandbreedte. Of de theorie overeenkomt met de praktijk blijkt op 1 juli. Dan biedt RWE in Essen en Mühlheim PLC aan. Ascom voert momenteel met veertien partnerbedrijven in elf landen veldtesten uit met de techniek.

Contracten

MVV Energie uit Mannheim sluit deze zomer zo’n 3000 huishoudens via het stopcontact op het internet aan. Het energiebedrijf gebruikt daarvoor een techniek van het Israëlische Main.net. De veldtest met tweehonderd huishoudens verliep zo goed dat het bedrijf uit Jerusalem voorlopige contracten sloot met vijf andere energiebedrijven. Het gezamenlijke bedrijf Power Plus Communications van MVV en Main.net brengt PLC in Duitsland en Oostenrijk op de markt. In de Bondsrepubliek denken de initiatiefnemers in de komende drie jaar een half miljoen abonnees te werven, die maandelijks gemiddeld 68 gulden betalen.

De proefnemingen geven evenwel geen uitsluitsel over de invloed van wet en regel op PLC. Zo kan de mededingingsautoriteit beduidend minder enthousiast zijn over de nieuwe dienstverlening dan de aanbieders. De Duitse regering bepaalt uiterlijk in juni de maximale waarden waaraan de uitstraling van het PLC-verkeer moet voldoen.

De techniek blijkt een bron van storing voor andere zendsystemen. Niet onbelangrijk is daarbij dat de Canadese PLC-pionier Nortel in 1999 uit deze communicatietechniek stapte, omdat het geen afdoende oplossing kon vinden voor de storingen. Verder rezen bij Nortel steeds meer twijfels over de zakelijke haalbaarheid. Op diezelfde twijfels strandden sinds de jaren zeventig alle PLC-projecten.

Het Nederlandse energiebedrijf Nuon kent de projecten van MVV en RWE, maar ziet daarin vooralsnog geen aanleiding om zelf soortgelijke initiatieven te ontwikkelen. Niet in de laatste plaats omdat de Duitse plannen als gevolg van verschillen in het net niet zonder meer in Nederland zijn toe te passen. De rechtsvoorgangers van Nuon deden al ruime ervaring op met PLC om er bijvoorbeeld meters mee uit te lezen. Een werkgroep van het energiebedrijf besloot evenwel dat Nuon op dit moment geen activiteiten met PLC moet beginnen, ook al omdat de techniek concurreert met andere en meer ingeburgerde methoden. De Federatie van Energiebedrijven in Nederland (EnergieNed) zegt geen Nederlandse projecten te kennen die overeenkomen met de Duitse initiatieven. De federatie voerde eerder wel enkele verkennende studies uit, die echter geen praktische uitwerking kregen.

Reageer op dit artikel