nieuws

CSD breidt productie brandwerende kit uit

bouwbreed

CSD International breidde de faciliteiten in de vestiging Brummen uit met een volautomatische productielijn voor FIWA-kit. De afkorting staat voor FIre resistant, WAter repellent. Het materiaal dicht doorvoeropeningen voor rubber slangen af.

De kit is onderdeel van het zogeheten RISE-systeem. Dit systeem bestaat uit brandbestendige rubber beschermslangen die vanaf een temperatuur van 200 graden Celsius het vijf- tot tienvoudige van hun oorspronkelijke volume aannemen. Daarbij ontstaat een rubber schuimmassa die vuur, hitte en giftige en corrosieve gassen weert. Het RISE-systeem is wereldwijd gepatenteerd. Het bestaat uit brandbestendige beschermslangen die in de lengte zijn doorgesneden. De slangen worden om kabels gelegd. De overblijvende ruimte in een doorvoer wordt opgevuld met losse beschermslangen. Een 2 centimeter dikke laag FIWA-kit op basis van siliconen dicht het geheel af. De waterdichtheid blijft tot een druk van 2,5 Bar behouden; de gasdichtheid tot 1 Bar. Het rubber vulkaniseert bij hitte en vormt op die manier een vaste massa. Dat gebeurt met zo’n kracht dat kunststof buizen breken. Zo krijgt vuur geen gelegenheid over te slaan naar een andere ruimte. De snelheid waarmee dat gebeurt is dusdanig groot dat het zogeheten schoorsteeneffect uitblijft.

Breekplug

Dezelfde werking hebben de zogeheten breekpluggen uit brandbestendig rubber van CSD. De kracht waarmee die uitzetten is zo groot dat zelfs aluminium buizen breken. De halogeenvrije FIWA-kit zet eveneens uit bij een temperatuur van meer dan 200 graden Celsius. Dat gebeurt niet onder invloed van hitte maar door een chemisch proces. Volgens de fabrikant komt daardoor bij brand minder rook vrij. Het eveneens halogeenvrije RISE-materiaal is bedoeld voor buizen uit kunststof en metaal. In het laatste geval biedt het ook kathodische bescherming. De producent levert programmatuur die per doorvoer de benodigde strips, slangen en kit voorrekent. Alle doorvoeren kunnen in een databank worden gebracht om zo de lengte, vorm en vrije ruimte en het totaal aantal benodigdheden voor een project te calculeren. De fabrikant verduidelijkt de toepassing van het systeem door middel van een gratis instructievideo.

CSD International, Aalten, telefoon (0543) 461673.

Reageer op dit artikel