nieuws

‘Bouwen voor de markt linke soep’

bouwbreed Premium

“Bouwen voor de markt is linke soep.” Het klinkt absurd uit de mond van een makelaar. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), T. Smit, geeft het grif toe, maar het is volgens hem zinloos appartementen te bouwen omdat ze momenteel gewild zijn. “Bouw liever woningen die mensen echt willen. En geen huizen die alleen worden verkocht omdat er niks beters te krijgen is.”

De belangrijkste conclusie van de NVM over het eerste kwartaal van dit jaar is, dat in het algemeen de vraag naar huizen stabiliseert of zelfs daalt, terwijl de vraag naar appartementen nog steeds groeit.

Niet omdat kopers dergelijke woningen zo fijn vinden, maar omdat er verder nauwelijks huizen zijn te vinden die binnen hun budget passen.

Dat komt ook tot uiting in de gestegen verkoopprijzen van appartementen. De prijs van een gemiddelde koopwoning nam in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,8 procent toe, van 413.000 gulden eind 2000 tot 414.000 momenteel. Op jaarbasis is dat een stijging van 3,6 procent. Tussenwoningen stegen in deze periode gemiddeld met 0,2 procent (op jaarbasis 0,8 procent) van 355.000 naar 356.000 gulden. De gemiddelde hoekwoning steeg met 0,4 procent (op jaarbasis 1,7 procent) van 446.000 naar 448.000 gulden. De gemiddelde vrijstaande woning daalde zelfs flink in prijs, van 718.000 naar 712.000 gulden oftewel 0,8 procent (op jaarbasis 3,6 procent). Het gemiddelde appartement steeg daarentegen met 2,5 procent (op jaarbasis 10,4 procent) in prijs, van 286.000 naar 293.000 gulden.

Antispeculatiebeding

Uit een binnenkort te verschijnen studie van de NVM blijkt dat een groot deel van de nieuwbouwwoningen voor een lagere prijs wordt aangeboden dan de marktwaarde. Smit noemt dit een gevolg van het antispeculatiebeding: kopers van een nieuwbouwwoning mogen hun nieuwe huis niet direct tegen een hogere prijs doorverkopen. “Het verschil is vaak meerdere tienduizenden guldens en dat geeft nog eens aan dat wij de verkeerde woningen bouwen”, aldus de NVM-voorzitter.

Over het algemeen bleven de prijsstijgingen onder de inflatie. Volgens Smit is dit geen reden tot ongerustheid. Hij verwacht dat de woningmarkt in het tweede kwartaal weer zal aantrekken, zodat de NVM vooralsnog blijft uitgaan van een stijging van de huizenprijzen dit jaar met zes procent.

Reageer op dit artikel