nieuws

Werkgevers begrijpen vooral van CNV weinig

bouwbreed

Het onbegrip bij werkgevers over het afbreken van de cao-onderhandelingen duurt voort. Zij hebben het gevoel met een spel bezig geweest te zijn waarvan de regels gedurende de rit zijn aangepast. Vooral de Hout- en Bouwbond CNV heeft heel wat uit te leggen.

De werkgevers maken zich op voor de komende acties in de bouw. Tijdens een overleg in Hoevelaken vrijdagmorgen is nog eens gesproken over hoe het allemaal zover heeft moeten komen. De leden van de onderhandelingsdelegatie onder aanvoering van voorzitter F. van Hove, hebben nog steeds een katterig gevoel. “We wisten dat het moeilijk zou worden”, zegt delegatielid Arend-Jan ter Steege.

De looneis van FNV Bouw van 6 procent had daar van stond af aan garant voor gestaan. Erger is echter voor de werkgevers dat die in de laatste onderhandelingsronde als minimum is gesteld door de eis van prijscompensatie van minimaal 3,25 procent plus nog eens 2,75 initieel erbij. Wie de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft gezien over de inflatie, kan simpel uitrekenen dat daarmee de looneis best eens 7 procent of meer kan zijn geworden.

Dichtbij

Van de Hout- en Bouwbond CNV begrijpen de werkgevers nog minder. Deze had in de oorspronkelijke voorstellen voor de nieuwe cao een looneis van 4 procent staan plus een met de conjunctuur meeademende welvaartstoeslag van 1000 gulden. Dat is nog eens zo’n 2 procent. “Als je ons laatste voorstel bekijkt, dan zitten we daar dichtbij met 4 procent per 1 april plus 500 gulden, of wel 1,1 procent gemiddeld per 1 juli. Daarbij is door Van Hove duidelijk gemaakt dat dit wat hem betreft een nieuwe looncomponent is over de hoogte waarvan tijdens de cao-onderhandelingen gesproken kan worden. Daarmee zitten we dus al een heel eind in de richting van in ieder geval het CNV”, zegt een werkgeverswoordvoerder.

De werkgevers hebben wat de looneis betreft ook nog eens goed geluisterd naar wat FNV-voorzitter De Waal daarover onlangs nog heeft gezegd.

Loon-prijsspiraal

Die meende nog steeds dat de centrale looneis van 4 procent een juiste is om te voorkomen dat er een loon-prijsspiraal komt. Alleen bedrijfstakken die het konden dragen zouden in die visie geconfronteerd kunnen worden met een hogere eis, zij het dan in de vorm van een winstdeling of dertiende maand. Dat zat ook aanvankelijk in de voorstellen van FNV Bouw die door de Bondsraad echter naar de prullenbak zijn verwezen.

Voor de bouw speelt daarnaast het gevoel bij de bonden 1,46 procent tekort gekomen te zijn bij de vorige cao. De Waal meende daarom dat 4 procent plus die 1,46 procent een mooi resultaat zou zijn. “Het verschil tussen onze 5,1 en die 5,4 procent is niet zodanig groot dat daarop de onderhandelingen hadden hoeven stuklopen”, meent de woordvoerder. Gezien echter het principiële verschil tussen het bod en de eis, zien de werkgevers op dit moment niet goed hoe de onderhandelingen weer vlotgetrokken zouden kunnen worden.

Formulering

“Het hangt heel sterk af van de formulering van het ultimatum. Als dat zodanig is dat er ruimte komt voor onderhandelen, dan kunnen we er alsnog uitkomen. Als het echter een volledig dichtgetimmerd ultimatum is, dan wordt het alleen nog maar moeilijker.” Woensdag om 11 uur staan de werkgevers dan ook gespannen bij de fax, waaruit het ultimatum komt rollen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels