nieuws

Trimble koppelt GPS aan dozerblad

bouwbreed Premium

De Amerikaanse producent van positioneringsinstrumenten Trimble introduceert een uitbreiding van het 3D-machinebesturingssysteem Site Vision. Dat zal voor het eerst gebeuren op de Bauma, volgende week in München.

Trimble wordt in Nederland vertegenwoordigd door de vestiging van Spectra Precision in Eindhoven, het bedrijf dat Trimble onlangs overnam.

Site Vision wordt geleid door GPS en is uitgebreid tot een besturingssysteem met automatische koppeling aan de hydrauliek van het bulldozerblad. Daardoor is het handbedieningssysteem nog eenvoudiger te gebruiken en wordt een constante nauwkeurigheid van hoogte en afschot verzekerd zonder dat de machinist zich hoeft in te spannen.

De nieuwe versie van Site Vision kan gemakkelijk op de machine worden geïnstalleerd. Klanten die al een versie van Site Vision hebben, kunnen hun bestaande systeem aanpassen.

Trimble heeft ook het machinebesturingssysteem BladePro 3D uitgebreid. Het heeft nu een kleurendisplay en betere bedieningssoftware, zodat het systeem beter geschikt is voor het ‘fijnere werk’. De gegevensuitwisseling tussen BladePro 3D en veel CAD-systemen functioneert naadloos, maar omdat de handbedieningsfunctie is behouden, kan BladePro 3D ook zonder pc werken.

Het nieuwe meetsysteem LaserStation 3D van Trimble maakt uitzetten en positioneren op de bouwplaats voor één persoon mogelijk, bijvoorbeeld horizontale en verticale vlakken, enkele of dubbele hellingen, richten, horizontale en verticale hoeken, hoogtemetingen, parallelle en loodrechte afstanden, enzovoorts.

Met twee op statief geplaatste zenders schept LaserStation 3D een driedimensionale meetomgeving op de bouwplaats. De meegeleverde, menugestuurde ontvanger doet de berekeningen.

Op de Bauma introduceert Trimble de nieuwe versie van Site Vision. Deze is gemakkelijk op een machine te installeren. Wie al een versie heeft, kan het bestaande systeem aanpassen.

Reageer op dit artikel