nieuws

Suriname zoekt heil in prefabwoningen

bouwbreed

De Surinaamse minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting Somohardjo trekt de komende twee weken de wereld rond op zoek naar fabrikanten van prefabwoningen en investeerders. De bewindsman wil in Suriname een fabriek opzetten waar in enkele jaren tijd tienduizenden prefabwoningen kunnen worden gemaakt.

Ook wordt in Suriname een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de aanleg van een nieuwe internationale luchthaven. De minister maakt zijn eerste tussenstop in Nederland.

Suriname kampt met een groot tekort aan betaalbare woningen. Meer dan dertigduizend woningzoekenden staan op de wachtlijst, maar nieuwe huizen zijn de afgelopen twintig jaar nauwelijks gebouwd. Somohardjo hoopt met de massale productie van prefabwoningen, die een oppervlakte hebben van tussen 35 en 150 vierkante meter, een einde te maken aan de huisvestingsproblematiek. In vijf jaar tijd verwacht de Surinaamse regering tienduizend woningen te kunnen bouwen, die elk maximaal zesduizend gulden moeten gaan kosten.

Somohardjo praat met Nederlandse en Duitse investeerders. Ook heeft hij een ontmoeting met enkele politici. Aansluitend bezoekt de minister op uitnodiging van vice-president Megawati Sukarnoputri Indonesië, waar hij eveneens hoopt investeerders te interesseren voor het huisvestingsproject. Tot slot reist hij met hetzelfde doel naar Hongkong en China.

De nieuwe fabriek zal in het district Commewijne, niet ver van de hoofdstad Paramaribo, moeten verrijzen. Voor de fabricage wordt gebruik gemaakt van organische materialen uit het regenwoud. Op termijn is het de bedoeling dat de woningen worden geëxporteerd naar andere landen in de Caraïbische regio.

De voormalige suikerplantage Mariënburg in Commewijne is het beoogde centrum van een nieuw woongebied van zo’n 6700 hectare. De vorige regering van president Wijdenbosch lanceerde vorig jaar nog een ambitieus plan voor een nieuwe stad in Commewijne. Ook zouden hier industriële activiteiten moeten worden geconcentreerd en onder meer een nieuwe luchthaven en haven worden aangelegd. Dit project kost Suriname meer dan twee miljard gulden.

De huidige regering van president Venetiaan lijkt haar plannen te baseren op het geesteskind van de vorige regering. Het ministerie van Handel en Industrie voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit naar de aanleg van een internationale luchthaven. Ook over de nieuwe haven vinden inmiddels in het diepste geheim gesprekken plaats. Volgens bronnen op het ministerie van Openbare Werken in Paramaribo speelt Ballast Nedam hierbij een adviserende rol. De Amstelveense onderneming leverde de afgelopen twee jaar twee prestigieuze bruggen op.

De kans dat Nederland de bouw van de fabriek en de woningen voor Suriname gaat financieren, lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk. Politiek Den Haag wacht al maanden tevergeefs op een schrijven uit Paramaribo waarin de regering-Venetiaan aangeeft welke drie of vier speerpunten binnen de toekomstige ontwikkelingssamenwerking tussen beide landen de voorkeur hebben.

Vrijwel vast staat in elk geval dat volkshuisvesting en de infrastructuur niet tot de prioriteiten gaan behoren en dat daarvoor ook geen geld uit de Verdragsmiddelen wordt vrijgemaakt.

Minister Volkshuisvesting gaat actief op zoek naar fabrikanten

Reageer op dit artikel