nieuws

Staking dreigt in Belgische strijd voor bouw-cao

bouwbreed Premium

In België dreigt een staking in de bouw. Oorzaak is het uitblijven van resultaten bij de cao-onderhandelingen tusssen de aannemers en de vakbonden.

Actievoerders van de bonden hebben uit protest tegen de ‘starre’ houding van de aannemers al tienduizenden pamfletten op de Belgische werven verspreid om de bouwvakkers voor te bereiden op mogelijke acties, waaronder een algemene bouwstaking. België telt ongeveer 150.000 bouwvakkers.

Volgens de christelijke vakbond ACV is de stakingsbereidheid onder de bouwvakkers zeer groot omdat het ‘ongenoegen hoog zit’. De bouwbonden eisen een loonsverhoging van 7 procent. Dat vinden de aannemers veel te veel. Ook een hogere kilometervergoeding voor het woon-werkverkeer staat op het verlanglijstje van de bouwbonden.

Op dat vlak willen de aannemers wel iets doen. Ze hebben begrip voor het argument dat bouwvakkers niet zelden dagelijks vier uur in een busje zitten op weg naar of terugkerend van het werk.

De bonden willen ook dat bouwvakkers met gezondheidsproblemen vanaf hun 56-ste jaar met pensioen mogen blijven gaan, zoals nu ook al het geval is.

Het ziet ernaar uit dat de aannemers er maar weinig voor voelen om aan de eisen van de bouwbonden gehoor te geven. Over een hogere kilometervergoeding voor het woon-werkverkeer willen ze wel praten. Maar een loonsverhoging met 7 procent is voor de aannemers onaanvaardbaar.

Reageer op dit artikel