nieuws

Spaans cultuurcomplex nu al succes

bouwbreed

Het grootste Spaanse bouwproject van de afgelopen jaren vordert gestaag. In Valencia komt het meest omvangrijke educatieve uitgaanscentrum van Europa, voor een investering van 800 miljoen gulden. Nu al blijkt het 350.000 vierkante meter grote park in de rivierbedding van de Turia druk bezocht. Na voltooiing worden miljoenen bezoekers per jaar verwacht.

Het hart van het project is inmiddels afgerond. Het bestaat uit de Hemisfèric, een megabioscoop waar al sinds de opening in 1998 driedimensionale films worden vertoond worden op een scherm van 900 vierkante meter. Het complex functioneert voor architect Santiago Calatrava als een oog, waarvan ’s avonds de glazen ‘oogleden’ open kunnen voor een lichtspel.

Het verderop in het water gesitueerde Museu de les Ciències ‘Principe Felipe’ is vorig jaar in gebruik genomen. De constructie lijkt opgebouwd uit baleinen. Het kenmerkt dit gebouw met een tentoonstellingsoppervlak van 40.000 vierkante meter. Internationaal gezien wordt het geroemd om de speciale architectuur, met een staalconstructie die nog nergens elders werd toegepast.

Een deel van de exposities in het museum heeft een meer permanent karakter; de overige ruimte heeft een snel roulerende invulling. Centraal staan kunsten, wetenschappen en sport, met een extra aandacht voor scholieren uit de hele wereld. Het Museu de les Ciències werkt nauw samen met onderzoekafdelingen van grote bedrijven. Bij dit middengedeelte wordt de verbinding met de straat gelegd door een wandelgalerij, de Umbracle. Hieronder bevinden zich de parkeerplaatsen voor 20 bussen en 900 auto’s.

Ellips

Van dezelfde architect verrijst nog een oogvorm, het Palau de les Arts, een auditorium waarboven als een wimper een stalen boog komt te lopen. Dit muziek- en danstheater bevat een grote zaal met 1800 zitplaatsen, een studio voor 400 bezoekers en een openluchttheater aan de bovenzijde, waar 2500 toeschouwers tevens een uitzicht over de stad hebben. De gemeente Valencia verwacht dat deze laatste loot aan het culturele werk van Calatrava gereed is in de eerste maanden van 2003.

Een jaar eerder moet de Oceanogràfic van Félix Candela klaar zijn. Dit project omvat een onderwaterstad van 80.000 vierkante meter, waarin het diepzeeleven is nagebootst, met inbegrip van kleinere walvissen en haaien. Via glazen wanden en een 70 meter lange onderaardse tunnel kan de bezoeker het bestaan onder water meebeleven.

De reeds voltooide projecten blijken nu al zeer geslaagd voor neveninvullingen: binnen en buiten het museum en het driedimensionale oog worden diners gegeven, congressen georganiseerd en bescheiden theatervoorstellingen gegeven. Dit deel van de stad, in de richting van de haven, blijkt dankzij het project bijzonder opgewaardeerd. Van een wat dode arm in Valencia met desolate flats, is de wijk getransformeerd in een geliefd woon- en uitgaansoord.

Reageer op dit artikel