nieuws

Ravensbrück vreest snelweg door concentratiekamp

bouwbreed

Het stadje Fürstenberg aan de Havel krijgt onverwacht laat nog de rekening gepresenteerd van concentratiekamp Ravensbrück.

Sinds de Duitse hereniging in 1990 is het doorgaande verkeer in de plaats omvangrijk toegenomen. Het ontketende Berlijn heeft de stranden aan de Oostzee ontdekt en de kortste weg naar Duitslands snelst groeiende vakantiebestemming loopt precies via Fürstenberg.

Volgens bouwdienst en burgers van de gemeente is het Brandenburger stadje dringend toe aan een rondweg. De planologen hebben hun oog laten vallen op de corridor tussen het vrouwen- en jongerenkamp van complex Ravensbrück. Beide delen van het concentratiekamp genieten treurig de bescherming van monument vanwege de wandaden die de dood van 132.000 vrouwen en 20.000 kinderen tot gevolg hadden. De strook tussen beide kampen daarentegen is een gewoon stuk grond waarover volgens de bouwdienst best een driebaans stuk asfalt gelegd kan worden.

Omleiding

De organisatie van zij die de gruwelen in Ravensbrück hebben overleefd, verzet zich met alle macht tegen de aanleg van de rondweg door de corridor. Voorzitter Rosel Vadehra-Jonas verwoordt het gevoel dat de bouwers van plan zijn een snelweg aan te leggen midden over een kerkhof. De twee delen van het kamp horen volgens de overlevenden onlosmakelijk bij elkaar.

De bouwdienst van Fürstenberg piekert nu over een twee kilometer langere omleiding om kamp Ravensbrück zo goed mogelijk te ontzien. Het alternatieve tracé is drassig waardoor de kosten snel kunnen oplopen. Bovendien hebben eerste verkenningen uitgewezen dat de bodem talrijke tot dusverre onbekende fundamenten van barakken herbergt. Het leed van Ravensbrück reikt verder dan op het stadhuis van Fürstenberg bekend was.

Reageer op dit artikel