nieuws

Opnieuw grote bedrijven in kleinmetaal plat

bouwbreed

De acties in de kleinmetaal voor een betere cao gaan onverminderd door. Vrijdag heeft het personeel van drie vestigingen van het metaalbedrijf Imtech het werk voor 24 uur neergelegd.

Het is de vierde dag van acties in de metaalnijverheid. Ook de werknemers van GTI in Hengelo staakten.

In Rotterdam hebben ruim tweehonderd werknemers van Imtech zich ingeschreven als staker, in Vlissingen staken tachtig collega’s en in Amersfoort nog eens vijftig, aldus een woordvoerder van CNV Bedrijvenbond.

De stakingen zijn georganiseerd door de bonden, ook FNV Bondgenoten. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de 400.000 werknemers in de kleinmetaal liepen begin februari stuk. Werkgevers en werknemers staan sindsdien tegenover elkaar en vinden wederzijds dat de andere partij als eerste over de brug moet komen.

Na de eerste week van stakingen is er nog geen nieuw overleg geweest en lijken de standpunten ook onwrikbaar. Volgende week gaan de acties dan ook door, zeggen CNV en FNV. Het personeel van minstens twintig bedrijven heeft al aangekondigd het werk neer te leggen.

De werkgevers in de FWM zitten op het vinkentouw om naar de rechter te stappen zodra de bonden een juridisch steekje laten vallen, laat werkgeversonderhandelaar Vonk weten. Het front van werkgevers, waarin twaalf organisaties zijn vertegenwoordigd, is tot nu toe gesloten, ondanks pogingen van de bonden individuele bedrijven over te halen akkoord te gaan met de bondseisen.

Reageer op dit artikel