nieuws

‘Onze oorlogskas is goed gevuld’

bouwbreed Premium

Als een veldheer aanschouwt Albert van Damme zijn stakende troepen. De stakingsleider van de CNV Bedrijvenbond is tevreden over de eerste actie voor een betere cao bij het installatiebedrijf Wolter & Dros. Ongeveer zestig medewerkers hebben zich in het tot actiecentrum omgedoopte café Oranjeboom in het Zeeuwse ‘s-Heer Arendskerke als staker ingeschreven. “We kunnen dit nog maanden volhouden. Onze oorlogskas is goed gevuld.”

De actiebereidheid in de kleinmetaal blijkt groot. Eerder op deze maandagochtend in alle vroegte had Van Damme dan ook geen enkele moeite het personeel van Wolter & Dros Installatietechniek in ‘s-Heer Arendskerke over te halen het werk voor 24 uur neer te leggen. “We zijn eerst naar de directie geweest met het verzoek om een door ons opgesteld protocol te ondertekenen. Maar dit hebben ze geweigerd. De directie heeft in totaal drie kansen gekregen en dan houdt het een keer op.”

Voor de deur van het bedrijf vraagt Van Damme aan de daar verzamelde menigte of ze willen staken. Een massaal ‘ja’ is het antwoord. Petjes en sjaaltjes worden door de vakbondslieden uitgereikt en de actievoerders krijgen het verzoek naar het Café Oranjeboom te gaan. Dat is na meer dan een half uur blauwbekken voor de poort van het bedrijf niet aan dovemansoren gezegd.

Schipperen

Vanuit zijn kamer op de eerste verdieping slaat vestigingsdirecteur J.H. Tiessens van het installatiebedrijf de commotie voor de deur gade. “Ik heb niet de bevoegdheid protocollen over arbeidsrechtelijke aangelegenheden te ondertekenen”, geeft Tiessens als voornaamste reden dat hij de vakbonden de deur heeft gewezen. “Daarbij komt, we zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) die de onderhandelingen met de bonden voert. Dus daar moet je je als bedrijf aan houden.”

Erg druk over de actie zegt de vestigingsdirecteur zich vooralsnog niet te maken. “Het is natuurlijk nooit leuk. Ik hoop ook niet dat het al te lang gaat duren. Beide partijen moeten, vind ik, zo snel mogelijk naar de onderhandelingstafel terugkeren.”

“Ik ga nu eerst maar eens inventariseren hoeveel mensen ik vandaag kwijt ben”, vervolgt hij. “Ik schat zelf maar zo’n dertig, hooguit vijfendertig man. Het wordt dus een beetje schipperen.”

Koffie

Volgens Van Damme ligt echter heel Wolter & Dros plat . “Er is geen monteur meer die werkt.” Ook Walter de Jong van FNV Bondgenoten geeft Tiessens weinig kans dat er werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. “Ruim viervijfde van de buitendienst ligt eruit.”

In Café Oranjeboom druppelen de actievoerders één voor één binnen. Eigenaar Louw loopt met dienbladen vol koffie het vuur uit zijn sloffen. “Zo druk heb ik het op dit uur van de dag zelden”, merkt de Zeeuw tussen de bedrijven door snel op.

Gebroederlijk naast elkaar zitten de medewerkers van Bedrijvenbond CNV en FNV Bondgenoten de leden als stakers in te schrijven. “Ik ben nog geen lid”, zegt een personeelslid voorzichtig. “Dat geeft niet”, antwoord de medewerker van de CNV Bedrijvenbond. “Je kan je hier ook gelijk als vakbondslid inschrijven. Bij welke bond wil je?” De jongen kijkt naar de CNV’er en diens in oranje uitgedoste collega van FNV Bondgenoten. “Ik vind de kleur oranje mooier”, zegt hij na een moment wikken en wegen. De FNV’er kan zijn geluk niet op: Actievoeren en nog een zieltje scoren ook, wat een maandagmorgen.

Onwennig

Buitendienstmedewerker P. de Nooijer kijkt wat onwennig om zich heen. “Ik heb nog nooit gestaakt. Het geeft wel een apart gevoel.” Dan worden de pakjes speelkaarten op de tafeltjes geworpen. “Moet ik gaan kaarten?”, vraagt De Nooijer aan zijn buurman. “Ja, Piet, bij staken hoort kaarten.”

De Nooijer trekt zijn schouders op. “Ik staak”, vertelt hij, “vooral omdat onze eisen heel redelijk zijn. We krijgen nu een stand by-bijdrage (consignatiedienst-red.) van 56 gulden per week. Daarvoor moet je wel zeven dagen 24 uur per dag voor je baas klaar staan. Dat is veel te weinig.”

Naar huis

Aan het einde van de ochtend, als de koffie en broodjes op zijn en het kaarten begint te vervelen, stappen de mannen op. Naar huis om morgen weer gewoon aan het werk te gaan. Van Damme en zijn collega’s zijn dan al weer druk in de slag om de acties voor de komende dagen voor te bereiden. “Want”, benadrukt Van Damme, “we gaan ervoor.”

Reageer op dit artikel