nieuws

Nederlandse aannemers nog weinig succesvol

bouwbreed

De Franse economie zit in de lift maar de Frans-Nederlandse Kamer van Koophandel constateert dat de meeste openbare aanbestedingen voorbij gaan aan het Nederlandse bedrijfsleven.

In het verleden werd Frankrijk nog wel eens als een ontoegankelijk land gezien maar daarin is de afgelopen jaren verandering gekomen. De Franse markt opent zich hoe langer hoe meer, de regels worden steeds soepeler; het directe gevolg van de Europese mededingings voorschriften.

Toch haakt het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende op de openbare aanbestedingen in en indien er wel op ingeschreven wordt, loopt het maar al te vaak mis. De Frans-Nederlandse Kamer van Koophandel in Parijs telde de afgelopen twee jaar tientallen mislukkingen. “De eerste problemen doen zich al voor bij het invullen of opsturen van de gevraagde formulieren”, zegt voorzitter J.D. van der Ende.

“Wanneer er om een zogenaamd “k-bis” uitreksel wordt gevraagd, moet je maar net weten dat die verklaring in Frankrijk bij de handelsrechtbank wordt verkregen en in Nederland bij het handelsregister.”

Prijs

Taal en cultuurverschillen vormen eveneens een obstakel en daarnaast slaan Nederlandse bedrijven de plank mis door met een onjuiste prijs-kwaliteitverhouding te komen. In Frankrijk zoekt men namelijk niet altijd naar de goedkoopste oplossing.

De overheidsopdrachten vormen 12 procent van het Franse BNP en zijn jaarlijks goed voor zo’n 230 miljard gulden.

Eenderde van de opdrachten wordt door de staat uitgeschreven en een kwart door openbare ondernemingen zoals de Franse spoorwegen en het elektriciteitsbedrijf.

Ongeveer de helft van alle aanbestedingen komt van lagere overheden maar dit ontgaat de meeste Nederlandse bedrijven. En volgens de Kamer van Koophandel is dat met name een gemiste kans voor het midden- en kleinbedrijf want boven een bedrag van honderdduizend gulden dienen projecten al te worden uitbesteed.

Seminar

Een hoop openbare aanbestedingen gaan langs het Nederlandse bedrijfsleven heen omdat men niet weet waar die gepubliceerd worden. De Franse openbare aanbestedingen zijn terug te vinden in het publicatieblad van de Europese Gemeenschappen (PBEG), in het officiële Franse BOAMP-bulletin, in verschillende gespecialiseerde bladen, in landelijke- en regionale kranten en op het internet.

De Kamer van Koophandel is van plan om binnenkort een seminar in Nederland over de problemen op de Franse markt te organiseren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels