nieuws

Ministerie wil energie dicht bij huis opwekken

bouwbreed Premium

Het Amerikaanse ministerie van energie onderzoekt hoe energie dichter bij verbruikers is op te wekken. Dat kan al met brandstofcellen en microturbines. Het departement bevordert nu een hybride toepassing van beide technieken.

Dezer dagen laat het ministerie onderzoek uitvoeren naar een derde vorm: platte brandstofcellen op basis van vaste oxide. De techniek komt van Honeywell. Die bouwt de cellen op uit gestapelde platen uit een vlak keramisch materiaal. Daarin zijn anode en kathode en het elektrolyt verwerkt. Hierin worden aardgas en lucht gevoerd waarna een elektrochemisch proces energie levert.

Honeywell begint de proeven met drie brandstofcellen van elk 5 kilowatt. Deze zijn verbonden met een turbolader die de werkdruk opvoert. In een tweede testronde wordt hete uitlaatgassen van de cellen naar een microturbine geleid. Gekoppeld aan een generator wordt de afvalwarmte hergebruikt. In de laatste opstelling ontstaat een theoretisch rendement van 65 tot 80 procent.

Het energieministerie beproeft in de eigen laboratoria buisvormige brandstofcellen in een hybride installatie. Het keramische materiaal is ondergebracht in concentrische buizen.

Reageer op dit artikel