nieuws

Metselwerkherstel met stalen wokkels

bouwbreed Premium

De traditionele manier om scheuren in metselwerk te herstellen, is het inboeten van stenen. Echter in de meeste gevallen komt de scheur na verloop van tijd weer terug, doordat het metselwerk star is aangebracht en de oorzaak van de scheurvorming niet is weggenomen. Een nieuw systeem met een RVS ‘wapeningswokkel’ biedt een herstelmogelijkheid, die de gevel ter plaatse van de scheur enigszins flexibel maakt en de kans op scheurvorming verkleint.

Om te voorkomen dat gemetselde gevels gaan scheuren door zettingen, kan een aannemer kiezen voor een solide fundering op een zandlaag. Kneppelharde mortels en bakstenen moeten samen met in het werk opgenomen dilataties vervorming van gevels tegengaan.

Ondanks de hedendaagse voorzorgsmaatregelen ontstaan scheuren in gevels. In elke stad en dorp is metselwerk aan te wijzen waar scheurvorming is opgetreden. Enkele oorzaken zijn: trillingen door verkeer, zettingen van de bodem, bezwijken van een heipaal door te hoge negatieve kleef, te weinig dilataties, verkeerde constructies en zo meer.

Bouwbedrijf Schaap B.V. uit Lisse herstelt momenteel een zijgevel van een grachtenpand in Amsterdam. Door roestende gevelankers waren drie scheuren ontstaan over een lengte van drie verdiepingen. In eerste instantie zou het herstel op de traditionele wijze worden uitgevoerd door het metselwerk gedeeltelijk te vervangen.

J. Meeuwissen, bouwkundig medewerker van Schaap: “Van de bouw- en woningdienst moesten we de scheuren inboeten. Maar als je dat doet bij een gevel die van zachte bakstenen is opgebouwd, krijg je nooit een goede aansluiting en hechting van nieuw op oud metselwerk door de harde hedendaagse mortel. Het resultaat zou zijn dat de gevel opnieuw gaat scheuren, maar nu op de aansluitingen. Na overleg heeft de gemeente ons toestemming gegeven met de Helifix aan de gang te gaan.”

Het principe van de Helifix is gebaseerd op het aanbrengen van een wapening in het gevelwerk. M. de Jong, technisch adviseur van Total Wall Concept: “De Helifix is een roestvrijstalen wokkel. Door de vorm heeft de staaf een enorme hechting. Maar omdat de wokkel flexibel is en eigenlijk werkt als een veer, is het herstelde metselwerk in staat lichte spanningen op te nemen.” De harde mortel waarin de wokkel komt te liggen vertoont door het krimpen en uitzetten weliswaar minimale scheurtjes, maar die zijn volgens De Jong niet zichtbaar en komen overeen met de ‘natuurlijke’ scheurvorming van beton.

M. de Jong, over de werkwijze: “Afhankelijk van de dikte van de muur frezen we een sleuf van vier tot zeven centimeter diep haaks op de scheur. De sleuf heeft een lengte van een meter. In de sleuf wordt een tweecomponenten mortel en de Helifix aangebracht. Eventuele gebroken stenen zijn te repareren met een flexibele op kleur te krijgen pasta.”

Naast het herstel van de scheuren heeft Schaap de wokkel toegepast als gevelanker, die door de strijkbalk in de eerste vloerbalk worden geboord. Meeuwissen: “De oude gevelankers waren alle verroest. Voor zover mogelijk zijn ze vervangen, maar waar het ondoenlijk was om de vloer of het plafond te openen, is ook de Helifix toegepast.”

Reageer op dit artikel