nieuws

Levis biedt watergedragen verf met zijdeglans

bouwbreed

Levis, onderdeel van Akzo Nobel, breidt het programma bouwverven uit met een zijdeglanslak op basis van watergedragen polyurethaandispersie. Dat gebeurt onder de handelsnaam PU Lak Satin.

Volgens de fabrikant benadert deze verf onder meer de ‘opentijd’ van zijdeglanslak met oplosmiddelen.

Daardoor laat de lak zich soepel verwerken en is zij na ongeveer een uur stofdroog. Na twee uur is de verf kleefvrij bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 50 procent. Na zes uur kan de laag worden overgeschilderd. Voor de grondering biedt de fabrikant Acrylevis Orimer aan. De PU-lak hecht op bestaande lagen alkydhars- en watergedragen verf en vergeelt niet. Het bindmiddel polyurethaan maakt de verf slijtvast.

Oplosmiddelen

In de verf zitten nog organische oplosmiddelen op basis van alcohol. De hoeveelheid bedraagt minder dan 100 gram per liter en voldoet daarmee aan de normen van de vervangingsregeling. Volgens Levis zijn die oplosmiddelen nodig voor de zogeheten filmvorming. De fabrikant houdt het aandeel laag, omdat de literprijs van deze middelen vrij hoog is.

Intussen biedt de handel specifieke afbijtmiddelen voor dispersies. 3M levert een aangepast schuurpapier. Opschuren van dispersies veroorzaakt warmte waardoor het gewone papier snel volloopt. Ontvetten en ontglanzen gebeurt met de gebruikelijke middelen. Levis wijst erop dat het weghalen van oude verflagen niet altijd nodig is. Dat hoeft eigenlijk alleen met zeer oude en zeer verarmde lagen. Een laag die alleen maar is verweerd, biedt daarentegen een goede ondergrond voor een nieuwe verflaag. Daarmee vervalt de noodzaak van gronden.

Verf op basis van polyurethaanacrylaatdispersie hecht goed op bestaande verflagen, ook wanneer die op basis van alkydhars zijn gemaakt.

Spanningsverschil

In omgekeerde volgorde ontstaan problemen, omdat tussen beide verfsoorten een spanningsverschil zit. Dat veroorzaakt in de loop der tijd craquelé. Hier spelen overigens ook de omgevingstemperatuur en de laagdikte een rol.

Bij de introductie van de PU-verf wijst Levis ook op de kwasten die Storch onder de namen Chinex plus en Purdy levert. Die zijn van polyamydevezels gemaakt en vinden in de Verenigde Staten inmiddels ruime toepassing. Europese schilders houden daarentegen vast aan kwasten uit varkens- en paardenhaar. Die blijken evenwel minder geschikt voor het aanbrengen van watergedragen verf. Levis houdt met enige regelmaat workshops met deze kwasten en constateert daar een aanmerkelijke belangstelling. Goedkoop zijn ze niet: een kwast kost gemiddeld zo’n 50 tot 60 gulden. Rollen laat de verf zich volgens de fabrikant het beste met een kortharige vachtrol. De kwaliteit van de laag kan evenwel per fabrikaat rol verschillen.

Levis, Waalwijk, telefoon (0416) 337896

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels