nieuws

Kunststofbuis ín de vloer

bouwbreed

Hoe werk je kunststofleidingen af die met een bocht in de vloer zijn gestort? De meeste mensen accepteren het nog als er een geribbeld stuk kunststof uit de vloer steekt. Maar als het aan de uitvinder van de ‘Afdekkap’ ligt, is dat verleden tijd.

octrooi

nummer: 1016323

octrooihouder: Hovak-Schaijk BV, Uden en H.J.G. de Vlam, Uden

uitvinder: H.J.G. de Vlam

De situatie is bekend: Als geribbelde bochten van kunststof van bijvoorbeeld stadsverwarming uit de vloer omhoog steken, is het lastig de leidingen mooi af te werken. Bij opleveringen leidt dat soms tot vragen in de trant van “kan dat niet mooier”, waarna het antwoord luidt: “Nee dat is overal zo, zet er maar een plantje voor.”

De uitvinding beoogt hiervoor een oplossing te zijn, met een afdekkap die voor een nette leidingdoorvoer zorgt.

L. van Leeuwen is salesmanager van Hovas-Schaijk BV in Uden: “De afdekkap is geheel van kunststof en bestaat uit een voor- en een achterdeel. Eerst plaatst men de achterkap achter de opkomende leidingen en daarna kan de voorkap met een pen-gatverbinding worden vastgeklikt.”

De hoogte van de kap is aan te passen door de horizontale inkepingen door te snijden. Volgens Van Leeuwen heeft de afdekkap naast esthetische ook praktische voordelen: “Als een bewoner parket wil leggen hoeft hij niet zo nauwkeurig rond de leiding te werken, omdat de afdekkap de randen van het parket aan het zicht onttrekt. Maar nog belangrijker is dat de afdekkap leidingen van kunststof tegen UV beschermt.”

De afdekkap kan met een aansluitende afdekbuis worden geleverd voor de bescherming tegen UV van de overige leidingen.

Reageer op dit artikel