nieuws

Kopers Groningse flats verwijten Amstelland pesterij

bouwbreed

Tussen projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling en de kopers van de 63 luxe appartementen in de onlangs met de nodige vertraging opgeleverde torenflat De Regentes aan de Emmasingel in Groningen is opnieuw heibel ontstaan.

De slecht functionerende liften in de achttien verdiepingen tellende grootste torenflat van Groningen zijn voor de bewoners een aanhoudende bron van ergernis. Volgens woordvoerder L. Zinsmeester, die namens de kopers optreedt, is sprake van regelrechte pesterij van Amstelland.

Al voor de oplevering, eind vorig jaar, ontstonden de eerste problemen in De Regentes. Het losschieten van een koppeling tussen een leiding en een watermeter op de veertiende verdieping zorgde er in december voor dat het water vrij spel kreeg op de onderliggende verdiepingen. Een groot deel van kostbare appartementen, de liftschacht en de centrale hal liepen daarbij schade op, waardoor de woningen met vertraging werden opgeleverd. Aanhoudende nachtvorst zorgde vervolgens voor nog meer schade en vertraging.

Hoewel de computersoftware van de installatie werd vervangen en de liften begin dit jaar werden gerepareerd, zijn daarmee de problemen nog niet opgelost. Deze week ontstond opnieuw storing in een lift in De Regentes.

Amstelland Ontwikkeling legt de oorzaak neer bij de bewoners, die de deuren van de liften zouden hebben geblokkeerd tijdens het verhuizen. Volgens de bewoners is dat onzin en vertraagt de aannemer met die houding bewust de komst van een monteur.

Toen deze week uiteindelijk toch nog een technicus van het Duitse liftenbedrijf langs kwam, constateerde die dat stuivend bouwvuil de oorzaak van de haperende liftinstallatie moet zijn geweest. Door het vele metselen en bouwen van de laatste tijd zou er stof op de contactpunten van de deuren terecht gekomen zijn, waardoor ze niet meer open of dicht kunnen.

De opzichter van De Regentes houdt echter vol dat de bewoners de lift zelf hebben stukgemaakt. Volgens hem zijn de kopers uitsluitend zuinig op hun eigen appartement in de torenflat en verwaarlozen ze de gemeenschappelijke ruimten.

Bewoner L. Zinsmeester en zijn medebewoners vinden het uitermate kinderachtig dat Amstelland de schuld zo gemakkelijk bij de bewoners neerlegt en de reparatie van de liften daarmee vertraagt. “De sfeer is hier om te snijden, het is gewoon oorlog”, aldus Zinsmeester.

Het Duitse liftenbedrijf heeft de bewoners inmiddels een grote schoonmaakbeurt van de liftschachten toegezegd als de oplevering volledig achter de rug is. Daarmee moeten de steeds terugkerende problemen met de haperende liften definitief zijn verholpen.

‘De sfeer is hier om te snijden, het is gewoon oorlog’

Reageer op dit artikel