nieuws

Houtsector leidt consument af met louche labels

bouwbreed Premium

In de bouw wordt veelvuldig gebruik gemaakt van Red Cedar. Voor milieuorganisatie Greenpeace kan dit niet door de beugel. In plaats van fout hout, zo meent Annette Cornelisse, zijn er genoeg duurzame soorten.

‘Geen fout hout in Nederland’. Onder dit motto voerde Greenpeace vorige week op de rede van Vlissingen actie tegen de lading van de Saga Tide. Dit schip vervoerde hout en pulp afkomstig uit West-Canada. Ruim 20.000 m3 hout (vooral western Red Ceder en Hemlock) uit het zeldzame gematigd regenwoud in British Columbia vindt jaarlijks zijn weg naar Nederland. Met de huidige bosbouwpraktijken is dit eeuwenoude oerbos met bomen van wel 100 meter hoog gedoemd te verdwijnen en wordt ook de habitat bedreigd van bijvoorbeeld de grizzly beer en zeldzame white spirit beer en allerlei andere planten en dieren.

De Forest Practices Code van de Canadese overheid is volkomen ontoereikend om een ecologisch verantwoord bosbeheer af te dwingen. Het is maar één voorbeeld van fout-hout-praktijken die wereldwijd plaatsvinden. ‘Elk bedrijf of elke industrie die geassocieerd wordt met de vernietiging van het regenwoud neemt een enorm PR-risico’, zegt David Crabtree van de London Express Newspapers in Engeland. Hoewel PR een belangrijk onderdeel is van bedrijfsvoering, zou maatschappelijk bewustzijn minstens net zo’n belangrijke plaats moeten innemen in het beleid van bedrijven. Is eigenlijk bij het Nederlandse bedrijfsleven het besef wel doorgedrongen dat hun inkoopbeleid direct bijdraagt aan de vernietiging van oerbossen?

Nederland importeert tal van houtsoorten als meranti, marbau, lariks en western red ceder uit oerbossen in Azië, Afrika, Rusland en Canada. Na tien jaar ‘inspanning’ van overheid en bedrijfsleven is pas zes procent van het hout in Nederland afkomstig uit echt duurzaam beheerde bossen (FSC). Ondanks mooie woorden voorspelt dit tempo weinig goeds voor de toekomst van het bos op de wereld.

De keus van uw kozijn kan wel degelijk de gezondheid van de wereld beïnvloeden. Het lijkt bijna belachelijk om vanaf je vensterbank de wereld te willen veranderen, maar verantwoordelijkheid nemen is natuurlijk wel de basis van het duurzaam bouwbeleid in Nederland. Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout is echter slechts een variabele maatregel in het dubo-pakket, niet verplicht en dus weinig toegepast. Want de lijst met argumenten om geen FSC hout te gebruiken is eindeloos. Het hout is moeilijk verkrijgbaar, duurder, niet beschikbaar als je het nodig hebt. FSC-soorten zijn houtsoorten waar we geen ervaring mee hebben, de kwaliteit is onzeker, enz. enz.. Al deze argumenten lijken vooral een excuus om op de oude voet verder te gaan.

Maar het kan anders. ‘Duurzame alternatieven voor gevelbekleding van Western Red Cedar’, zo heet het rapport dat TNO-Bouw vorig jaar voor Greenpeace opstelde. Dit rapport is een poging om op een constructieve manier een bijdrage te leveren aan het gebruik van duurzaam hout in Nederland. De reacties uit de sector maken onmiddellijk duidelijk waarom dat niet wil vlotten in Nederland. Naar aanleiding van het rapport zijn de betrokkenen om de tafel gaan zitten. Zij brachten met name oude argumenten naar voren om geen duurzaam hout te gebruiken. Het gesprek ging vooral over de details van het rapport en over kritiek op het onderzoeksproces. Van een opbouwende discussie over de conclusies en aanbevelingen van TNO was geen sprake. Sommigen leverden zelfs commentaar zonder het rapport te hebben gelezen. Veelzeggend. De houtsector is arrogant en niet wezenlijk geïnteresseerd in het welzijn van de wereld en de wensen van de consument. Dat hoeven ze ook niet want het is ze namelijk gelukt om zand te strooien in de ogen van de meeste Nederlanders, hun klanten. Met een wildgroei aan louche labels wordt de klant, de huiseigenaar, voorgehouden hoe fantastisch duurzaam ecologisch verantwoord al het in Nederland gebruikte hout is. De sector waakt en zorgt overal voor de bossen, lijkt de boodschap. Zes procent duurzaam geproduceerd hout is de realiteit.

De houtsector is arrogant en niet geïnteresseerd in milieu en welzijn

Reageer op dit artikel