nieuws

Ex-aannemer Wessels reikt Vitesse de hand met miljoenenkrediet

bouwbreed Premium

De flamboyante ex-aannemer Dick Wessels is altijd goed voor opzienbarende acties. Verdiende hij eerder als een van de weinigen aan de beursgang van World Online, nu hoopt hij met een lening van tien miljoen gulden de Arnhemse voetbalclub Vitesse van de ondergang te redden.

Maar liefst 1,3 miljard gulden zou Wessels via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh hebben geïncasseerd, toen hij zijn belang in World Online terugbracht. Een deel van de winst wordt nu gebruikt om Vitesse in leven te houden. Wessels zelf had de miljoenenlening aan de Arnhemse voetbalclub liever voor zichzelf gehouden, maar dit weekeinde maakte Vitesse-voorzitter J. Vaessen de transactie wereldkundig. “Dat had hij nooit mogen doen”, vertrouwde Wessels een verslaggever van een regionale krant toe.

Dat de voormalige bouwondernemer de lening geheim wilde houden, is niet verwonderlijk: behalve lid van de Raad van Bestuur van bouwconcern Koninklijke Volker Wessels Stevin, is hij ook lid van het bestuur van FC Twente, een van de grote concurrenten van Vitesse. Supporters van Twente reageerden daarom ook furieus.

“Voor mij is die lening alleen maar een zakelijk deal, zoals ik er jaarlijks tientallen sluit”, zegt Wessels.

Echt slechter wordt Wessels er overigens niet van. Omdat het een risicovolle geldlening betreft, bedong hij een rentepercentage van maar liefst 12 procent.

Makelaar

Met tien miljoen gulden denkt Vitesse het tot het eind van dit seizoen te kunnen redden. De financiële problemen bij Vitesse zijn volgens de Volkskrant grotendeels het gevolg van een deal die

C. Guijt, voorzitter van de Raad van Toezicht van Vitesse, sloot met de Portugese voetbalclub Benfica. Guijt, die een makelaarskantoor heeft, greep de transfer van Pierre van Hooijdonk naar Benfica aan om het recht op een bouwproject in Portugal te kopen. Met het project zou 55 miljoen gulden gemoeid zijn.

Guijt voerde de onderhandelingen met Benfica zelf, aldus het landelijke dagblad. Daarbij dwong hij geen bankgarantie af en werd de btw niet geregeld. Vitesse kreeg daardoor een belastingaanslag van 2,8 miljoen gulden te verwerken. Bovendien bleek Benfica de transfersom van 15 miljoen gulden niet te kunnen voldoen. Het uitblijven van de betaling bracht de Arnhemse voetbalclub in financieel zwaar weer. Wessels schoot de club daarop als een reddende engel te hulp.

‘Lening voor mij alleen maar zakelijke deal’

Reageer op dit artikel