nieuws

Enige Nederlandse schoppenfabriek levert snel

bouwbreed Premium

Warm is het, zeg maar heet. De nieuwe elektrische oven doet zijn naam eer aan. Stukken gloeiend metaal worden er met een tang uitgehaald en op een pers gelegd. Pneumatisch wordt de vorm erin gedrukt. De volgende machine vouwt de ronde dul in twee slagen. Vervolgens zijn met twee pneumatische ‘takken’ de dulsluiting en het spijkergat aan de beurt. Daarna wordt het metaal aan de kerstboom gehangen om verder af te koelen.

Per dag veranderen zo’n tweeduizend gloeiende stukken metaal in een schop. Opa Albert Streuding begon ermee in 1931. “Er waren hier toen een stuk of vier dorpssmeden”, vertelt mevrouw A. Weizenbach, kleindochter van de oprichter. Vorig jaar nam ze met haar man M.G. Kok de zaak over van haar ouders.

In de crisisjaren was het niet breed en haar opa besloot tot diversificatie. Het viel haar grootvader op dat er veel schoppen met de tram van Winschoten naar de werkverschaffing werden gebracht in Jipsinghuizen. Haar voorvader ging op onderzoek uit en ontdekte dat al die schoppen geïmporteerd werden. “Mijn grootvader is toen met deze fabriek begonnen, als enige in Nederland, en dat zijn we nog steeds.”

Na de oorlog trok grootvader op de motor Nederland in om het bedrijf weer op te starten. Grote afnemers legde hij af; de eerste leveranties kwamen moeizaam tot stand.

Inmiddels worden niet meer alleen meer schoppen en batsen gemaakt, aan het assortiment zijn ook tuingereedschap en sneeuwschuivers toegevoegd, laat een kleurige bedrijfsbrochure zien. Haar vader verkocht metaalafval aan iemand die er schoffels van maakte. Toen die ermee ophield, nam Streuding het werk over. Zo kwam er van lieverlee een compleet aanbod tuingereedschap bij, “ook voor het balkon”, voegt ze snel toe.

Productie

Ligt de productie op ongeveer tweeduizend schoppen per dag, met steel “kunnen we er ongeveer 1300 per dag leveren, want het inzetten van de steel gaat wat langzamer”, legt de directrice uit.

De enige schoppenfabriek van Nederland levert een breed assortiment en meerdere maten. Werden er voorheen veel stalschoppen gemaakt, tegenwoordig ligt de nadruk op de professionele schop voor het bedrijfsleven.

Koolstofstaal

Voor de bouwsector zijn dat bijvoorbeeld vierkante betonschoppen om zo de speciekuip goed te ontdoen van de laatste restjes. Voor straatmakers is er een gebogen schop met zwanenhalssteel, waarmee het zandbed afgevlakt kan worden en de straatmaker rechtop kan staan. Maar ook betonschoppen, alle zonder uitzondering ongeveer 1,75 millimeter dik en van hard koolstofstaal. “Als je de schoppen dikker maakt, merk je dat meteen, want je krijgt ze moeilijker de grond in”, zegt de eigenaresse.

Ze verwacht dat het misschien in de toekomst wel een probleem wordt om dit metaal te krijgen. Alleen Corus in Engeland maakt het nog, maar met de komende reorganisatie van de staalreus ziet ze het donker in. “We vrezen dat ook het harde koolstofstaal tot de producten behoort die binnenkort niet meer leverbaar zijn.” Samen met de staalleverancier heeft ze al een alternatief achter de hand, maar liever houdt ze deze staalsoort aan.

De Groninger schoppenfabriek kan op kwaliteit en betrouwbaarheid concurreren met Oost-Europese en Aziatische producenten. “Als je duizend schoppen bestelt, dan leveren we die over twee dagen”, verwoordt de onderneemster de betrouwbaarheid.

Concurrerend

Om concurrerend te blijven heeft de nieuwe eigenares flink in het bedrijf geïnvesteerd. Zo werd vorig jaar een nieuwe elektrische oven, een pers en een schaar aangeschaft. De oude pers uit 1931 werkte nog uitstekend, maar de nieuwe is minder arbeidsintensief. Ook wordt het staal nu in rollen van twee ton aangeleverd, waarna de schop eruit gestanst wordt.

Kerngegevens

Naam A. Streuding VOF Schoppenfabriek

Directie mevrouw A. Weizenbach en M.G. Kok

Opgericht 1931

Vestigingsplaats Vlagtwedde

Personeel 11 werknemers

Omzet ongeveer 3 miljoen

Activiteiten schoppen en tuingereedschap

Regio Nederland, Bondsrepubliek Duitsland

en de Belgische havens

Internet www.streuding.nl

‘Als het staal dikker zou zijn, merk je dat meteen’

Reageer op dit artikel