nieuws

Concerns ten strijde tegen optiearrest

bouwbreed Premium

Ondernemingsfiscalisten schatten dat een uitspraak van de Hoge Raad over personeelsopties het bedrijfsleven miljarden gaat kosten. Dat heeft ondernemersvereniging VNO-NCW bevestigd.

Veel bedrijven geven opties aan personeel. Die kunnen worden verzilverd tegen een bepaalde koers. Maar een recente uitspraak van de Hoge Raad bepaalt dat bedrijven geen belastingaftrek hebben voor het verlies dat zij hebben op het afdekken van de opties.

Ook is bepaald dat bij de aanschaf van aandelen sprake is van inkoop van de eigen aandelen. Omdat de verkoper van het aandeel meestal niet bekend is, moet de onderneming een speciaal tarief dividendbelasting van 33,33 procent betalen. Als het aandeel wordt overhandigd aan de werknemer, is daar nog eens 0,55 procent kapitaalsbelasting over verschuldigd.

Door het verlies aan aftrekposten en de belastingheffingen moeten ondernemingen samen miljarden guldens meer belasting betalen.

De fiscalisten van de ondernemingen willen hierover bij staatssecretaris Bos (Financiën) aan de bel trekken. Maar Bos zit in een moeilijk parket omdat zijn eigen Belastingdienst de zaak tot aan de Hoge Raad heeft doorgezet.

Reageer op dit artikel