nieuws

Burgemeester van Venetië stuurt aannemers naar huis

bouwbreed

De herbouw van het vermaarde theater Fenice in Venetië is stilgelegd. Na een typisch Italiaans bouwdrama heeft de burgemeester de aannemers weggestuurd.

Na de desastreuze brand die in 1996 het monumentale pand grotendeels verwoestte, werd een wedstrijd uitgeschreven voor het beste renovatieplan. In eerste instantie werd gekozen voor de aanpak van Gae Aulenti. Een jaar later kreeg projectontwikkelaar Holzmann met drie uitvoerende bedrijven de opdracht. De oude grandeur van het bonbontheater zou herleven in een gemoderniseerde versie.

Even later besloot de gemeente het ontwerp van Aulenti te vervangen door een voorstel van architect Aldo Rossi. Toen de werkzaamheden uiteindelijk begonnen, lag de bouwput binnen een paar maanden alweer stil, ditmaal vanwege archeologische vondsten.

Antwoord

Om het cultuurgoed voor de eeuwigheid te bewaren, beschikte de gemeente over een budget van 10 miljoen. De staat paste 22 miljoen bij. Dat budget is behoorlijk afgekalfd door alle vertragingen. Burgemeester Costa stelt de ontwikkelaar verantwoordelijk voor de financiële schade. De juridische kwestie leidde tot een duidelijk antwoord van Holzmann en zijn uitvoerders: “Alleen met 30 miljoen meer budget kunnen wij de Fenice in ere herstellen, met alle aangepaste eisen.”

Afgelopen woensdag heeft de eerste burger van Venetië de bouwput gesloten. Met de mededeling dat er een nieuwe aanbesteding wordt gehouden.

Reageer op dit artikel