nieuws

Arcadis strijdt mee op telecommarkt

bouwbreed

Bestuursvoorzitter H. Noy van Arcadis is ervan overtuigd dat het Arnhemse advies- en ingenieursbureau een eventuele concurrentieslag op de telecommarkt zal overleven. Dat zei hij gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

De telecommarkt is een van de segmenten waarop Arcadis de komende jaren flink wil groeien. De concurrentie is evenwel groot. Ook Arcadis’ concurrenten en grote bouwbedrijven hebben zich inmiddels op diezelfde markt gestort. Noy heeft er niettemin vertrouwen in als één van de winnaars uit de bus te komen als de concurrentiestrijd losbarst.

“Telecombedrijven willen vooral in zee met ondernemingen die een internationaal netwerk hebben. Dat hebben wij. Bovendien zijn wij ook echt lokaal in die landen aanwezig”, aldus de bestuursvoorzitter.

De telecomactiviteiten (infrastructuur voor glasvezelkabels, schakelpunten, uitbouw van gsmnetwerken) van Arcadis zijn geconcentreerd in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Verenigde Staten en Brazilië en maken nu ongeveer 15 procent uit van de totaalomzet. “Hoewel het investeringstempo momenteel wat vertraagd is, voorzien wij groei van onze activiteiten, met name in Duitsland en Spanje.”

Met Siemens werd onlangs een contract afgesloten voor de ‘site-acquisitie’ voor telecommasten in geheel Duitsland. Mogelijk dat Arcadis ook het projectmanagement, engineering en bouwbegeleiding voor zijn rekening neemt.

Winststijging

Voor het zestiende opeenvolgende jaar zag Arcadis de winst stijgen. De nettowinst over 2000 steeg met 18 procent tot 20,7 miljoen euro (45,5 miljoen gulden). De omzet van het ingenieursbureau nam eveneens met 18 procent toe en kwam uit op 776 miljoen euro (1,7 miljard gulden). De omzetgroei werd voor 7 procent veroorzaakt door autonome groei, 6 procent door overnames en 5 procent door koersvoordelen. De operationele marge steeg van 6,1 naar 6,4 procent.

Volgens Noy tonen de cijfers aan dat het concern “op koers” ligt. Vorig jaar gooide Arcadis de strategie om. In plaats van geografische expansiedrift werd gekozen voor versterking van de markten waarop Arcadis al actief is. Ook legt het bedrijf meer de nadruk op verhoging van de autonome groei en het creëren van aandeelhouderswaarde.

Sterke groei wist Arcadis vorig jaar in Amerika te behalen, mede door de overname van ingenieursbureau Giffels en investeringen van Amerikaanse bedrijven in de aanpak van milieuproblemen. De onzekerheid omtrent de Amerikaanse economie treft Arcadis vooralsnog niet. Amerika is goed voor 38 procent van de omzet.

Voor volgend jaar verwacht Noy een winststijging van 10 procent. “Als de Amerikaanse economie tenminste op niveau blijft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels