nieuws

Wat is voor de bouw een goede website?

bouwbreed

Meer dan honderddertig bouw-websites strijden om de eer van de beste te zijn. Op de voorlaatste dag van de Bouwbeurs zal de jury van de IGBI-Cobouw Web Award zijn keuze bekendmaken. Wat maakt een website in de bouw goed?

Websites zijner in soorten en maten. De ene is er slechts om te informeren, de ander wil iets verkopen, of ‘vraag en aanbod bij elkaar brengen’ zoals dat mooi heet.

Dat dit laatste op een sympathieke en eenvoudige manier kan, bewijst de Bouwbank, een databank voor gebruikte bouwmaterialen op het web. De vraag- en aanbodrubrieken zijn onlangs tijdelijk gesloten omdat ze aan hun succes ten onder dreigden te gaan. Kennelijk werden tot voor kort alle ingezonden advertenties met de hand geplaatst. De belangstelling is echter zo groot dat dit werk ondoenlijk werd.

Achter de schermen wordt nu druk gewerkt aan het automatiseren van de plaatsing van nieuwe inzendingen, zo krijg je de indruk. Pas als dat op orde is, kun je van een werkelijke databank spreken en krijg het initiatief meerwaarde ten opzichte van een gedrukt periodiek met rubrieksadvertenties. Want als ze het goed aanpakken achter die schermen, zorgen ze ervoor dat de gebruiker een waarschuwingsservice kan instellen: als hij iets zoekt, ontvangt hij een bericht als het aangeboden wordt. Nog even afwachten waar ze mee komen.

Zie: www.ander.net/bouwbank

Betonrot

Twee andere sites die wel ‘open’ zijn, richten zich puur op het informeren over specifieke onderwerpen: betonrot en domotica. Ze hebben onderling totaal geen relatie, dus aan een vergelijking hoeven we ons niet te wagen.

De website over betonrot leunt sterk op de fabrikant die er een oplossing voor heeft, en die is dan ook de uitgever van de informatie. Niettemin is de geboden informatie gericht op uitleggen en oplossen van het probleem en wordt het geheel fris gepresenteerd volgens de trefwoorden ‘probleem’, ‘oplossing’ en ‘resultaat’. Het openingsscherm is speels-instructief opgezet.

Het bedrijf is wel zo eerlijk op deze pagina te melden dat er sinds 12 mei 2000 geen wijzigingen meer zijn aangebracht, ook niet in het ‘laatste nieuws’. De navigatie door de site zou ook nog wel beter kunnen; op veel plekken verandert de muispijl op het scherm in een aanwijzende vinger ten teken dat je met een klik iets kunt activeren, maar daar gebeurt vervolgens niets na het klikken.

Zie: www.voton-thermovloer.nl.

Domotica

Een grote belofte voor de toekomst vormt de toepassing van moderne, handige elektronische uitvindingen voor woningen. Deze worden verzameld onder de naam domotica, een samentrekking van domus (huis) en informatica. Er ontstaat een ‘slim huis’ en dat klinkt in het Engels veel moderner als Smart Home. In Brabant is de stichting Smart Homes gestart, met een, zeker voor deze subsector, onvermijdelijke website.

De stichting stelt zich ten doel helderheid te brengen in het domotica-aanbod, in nauwe samenwerking tussen de bouwpartijen en de bewoners. Dat dit niet altijd jonge en snelle tweeverdieners hoeven te zijn, bewijst een project in Nuenen, waar juist voor senioren slimme oplossingen aangeboden worden waardoor zij snel toegang krijgen tot eventuele hulpverlening. Niet verrassend vermeldt de site een ‘button’ van de Uneto, de unie van elektrotechnische ondernemers, die zich de afgelopen jaren sterk maakt voor domotica.

Zie: www.smart-homes.nl.

Reageer op dit artikel