nieuws

Overheid draagt bij in kosten voor Solatube

bouwbreed

Het ministerie van Economische Zaken heeft het daglichtsysteem Solatube van importeur Rieder Bouwspecialiteiten op de Energielijst 2001 geplaatst. Bedrijven en (non-profit) instellingen krijgen dit jaar 55 procent subsidie op de aanschafprijs. Dat gebeurt aan de hand van de Energie Investerings Aftrek. Die geldt voor investeringen vanaf 3900 gulden per jaar.

Het systeem valt ook onder de de regeling voor vervroegde afschrijving van milieu-investering en (Vamil) zodat de koper zelf het tijdstip van afschrijving kan bepalen. In de berekening van het bedrijf bespaart het Australische daglichtsysteem tot zo’n 70 procent verlichtingsenergie.

Zonder al te grote problemen brengt de voorziening daglicht op de werkplek. Dat gebeurt door middel van een gepatenteerde spiegel die in een buisprofiel is verwerkt. Die transporteert zo’n 95 procent van het licht dat op de bijbehorende dakkoepel valt. Een reflector in de koepel absorbeert 99 procent van het licht. Bij bewolkt weer beloopt de lichtopbrengst 200 tot 400 Lux, waarbij 1 Lux gelijkstaat aan 1 Watt. Helder weer levert 400 tot 600 Lux op, zonnig weer 700 tot 1100 Lux.

Een Solatube van 25 centimeter verlicht afdoende een ruimte van 2 bij 3 meter. De 35- en 40 centimeter-varianten zijn respectievelijk geschikt voor ruimten van 4 en 5 meter in het vierkant.

Reageer op dit artikel