nieuws

Ontwikkelingen gaan razendsnel in Den Bosch

bouwbreed Premium

De gemeente Den Bosch ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden. De stad wordt door veel mensen gezien als de motor van de bovengemiddeld draaiende Brabantse economie. En dat is te merken aan de bouwactiviteiten.

De afgelopen jaren zijn er verschillende bedrijventerreinen aangelegd. Er is sprake van een mogelijke verdere uitbreiding van de beschikbare bedrijfsruimte op korte termijn. Die ontwikkeling staat of valt voorlopig met het wel of niet doorgaan van vergelijkbare plannen tussen Tilburg en Breda.

In de binnenstad wordt al twee jaar hard gewerkt aan Paleiskwartier: een grootschalige uitbreiding en herinrichting van het stationsgebied en de omliggende ruimte. Inmiddels zijn er al verschillende kantoren gebouwd die de skyline van Den Bosch sieren. Verder zullen er de komende jaren nog honderden woningen, winkels en horecagelegenheden worden gerealiseerd.

De Sint Jan ondergaat momenteel een miljoenenrestauratie en ook het Provinciehuis wordt voor tientallen miljoenen aangepakt.

Maar Den Bosch doet zeker ook aan uitbreiding. Daar is plan Haverleij voor aangewezen. “De provincie heeft in het noordwesten van Den Bosch een agrarisch gebied aangewezen voor een uitbreiding met duizend woningen, een golfbaan en bosrijk gebied. In 1995 hebben we besloten dit gebied op een bijzondere manier te ontwikkelen. Geen standaard twee-onder-één-kappers, maar een bijzonder project waar een stedelijke ontwikkeling wordt vermengd met een groen gebied”, aldus projectleider J. Buitink van Haverleij.

“De drie programmapunten (woningen, golfbaan en bos) zijn door verschillende ontwerpers uitgewerkt tot een plan dat eigenlijk het beste te typeren valt als ‘vorstelijk wonen'”, geeft hij aan. “Het project bestaat uit negen kastelen en een slot, waar in totaal duizend woningen in ontwikkeld worden. Opvallend is de vormgeving van de kastelen, maar vooral de manier waarop we het groene karakter doorvoeren is opmerkelijk. De kastelen worden omring door groen. Hierdoor grenst het bos direct aan de buitenranden van de kastelen. Dit versterkt enerzijds het groene karakter, maar bovendien krijgen de gebouwen een echte kasteelachtige uitstraling.”

Twee jaar geleden is de gemeente in samenwerking met Bouwfonds Nederland en Heijmans Vastgoed gestart met het bouwrijp maken van het gebied. Inmiddels zijn de partijen gestart met de bouw van de eerste twee kastelen. “Deze zijn zo rond de jaarwisseling gereed. Het volgende kasteel dat we in september gaan bouwen gaat binnenkort in de verkoop”, aldus Buitink.

De woningen variëren in prijs van vier tot negen ton, met een enkele penthouse of hoekwoning als uitschieter van 1,4 miljoen gulden. “De vraag naar dit soort woningen is groot. De eerste honderd woningen waren razendsnel verkocht.”

Reageer op dit artikel