nieuws

Ontwerpwedstrijd uitdaging voor beginnende architecten

bouwbreed

Zo veel staat vast, het is een uitdaging voor jonge architecten. Een uitdaging waaraan ze bovendien een leuk bedrag, tienduizend gulden, kunnen overhouden. We hebben het over de wedstrijd ‘ontwerp het IFD-kantoor van de 21ste eeuw’. L. Meuldijk, commercieel directeur van het in demontabel bouwen gespecialiseerde De Meeuw Nederland BV, verwacht veel belangstelling voor de prijsvraag die hij samen met softwareontwerper Bricsnet heeft ontwikkeld.

IFD staat voor Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen, verklaart Meuldijk. “Voor alle duidelijkheid, het gaat niet slechts om het ontwerpen van een aardig ogend kantoorgebouw. Het pand moet demontabel zijn, een oppervlakte hebben van duizend vierkante meter en bestaan uit twee bouwlagen, maar dat is niet eens het belangrijkste. Het gaat erom dat de ontwerper gebruik maakt van een door Bricsnet ontwikkelt computerprogramma. Die software is speciaal bedacht voor architecten zodat zij in ‘drie D’ gebouwen kunnen ontwerpen.”

Bricsnet is internationaal verlener van internetdiensten en softwareapplicaties voor de bouwindustrie. “Ons doel is zeer gebruikersvriendelijke software te ontwikkelen”, zegt J. Verlaan, editing manager Europe van Bricsnet. “De ontwerpwedstrijd past daarom goed in ons straatje. De deelnemers kunnen de software straks downloaden via onze website en het is de bedoeling dat ze ons vertellen wat er nog aan kan worden verbeterd. Aan de hand van die feedback passen we ons product aan.”

Populair

Bricsnet werkt nauw samen met De Meeuw Nederland BV. Het bedrijf is gespecialiseerd in demontabel bouwen.

“We kunnen in een paar maanden een gebouw opleveren met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter”, zegt Meuldijk. “Er komt steeds meer vraag naar dat soort gebouwen. Vooral de wat kleinere oppervlakten, zo’n duizend vierkante meter, zijn populair. Voor ons is het erg belangrijk dat er steeds betere software wordt ontwikkeld. Ontwerpen via de computer gaat nu eenmaal sneller dan op de tekentafel.”

Met de wedstrijd willen Meuldijk en Verlaan het Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen verder in de lift krijgen. De wedstrijddeelnemers gaan aan de slag met triallicenties voor Architecturals, een programma om driedimensionaal te ontwerpen.

Zichtbaar

“Met deze ‘tools’ kun je het gebouw helemaal inrichten. Met andere woorden, je kunt ook de binnenkant op je beeldscherm zichtbaar maken. Stel dat je een toiletgroep op een andere plaats wilt aanbrengen dan je aanvankelijk van plan was, dan kun je op je beeldscherm zien wat de gevolgen daarvan zijn”, aldus Verlaan.

Internet

“Het is trouwens ook mogelijk via internet met andere mensen samen te werken. Je hoeft dan geen bijeenkomsten te beleggen waar je het ontwerp bespreekt, maar je kunt op je beeldscherm zien waarmee je partner bezig is. Zo worden fouten voorkomen en het werkt sneller.”

Het startschot voor de wedstrijd wordt gegeven tijdens de bouwbeurs en wel op het ‘iGBi Event’. Nog voor de komende bouwvakvakantie moeten de ontwerpen worden ingeleverd. De winnaar wordt in oktober van dit jaar bekendgemaakt.

“Ik verwacht dat de belangstelling groot zal zijn”, zegt Meuldijk. “Een jaar of vijf geleden wist bijna niemand wat internet was. Nu moet iedere student bouwkunde een laptop hebben. Deze wedstrijd wordt een succes.”

Tekenen met de computer steeds gewoner

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels