nieuws

Nijmegen mag kabeltram naar Waalsprong uitwerken

bouwbreed

Het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) heeft groen licht gekregen van minister Netelenbos voor de ontwikkeling van planstudies voor de kabeltram over de Waal bij Nijmegen en voor lightrail in de regio.

De rijksbijdrage aan beide projecten kan oplopen tot maximaal 120 miljoen gulden, zo heeft de minister toegezegd.

De kabeltram is een belangrijk project voor Nijmegen, omdat de zweefbaan een verbinding moet vormen tussen het centrum van Nijmegen en de stadsuitbreiding in de Waalsprong. De Waalbrug is nu de enige directe verbinding en vormt een flessenhals voor het verkeer. De gemeente raamt de kosten voor de realisatie van de ruim drie kilometer lange kabeltram op 120 miljoen gulden. Dat is goedkoper dan de aanleg van een nieuwe brug in combinatie met een ander openbaar-vervoersysteem.

Voorwaarde die Netelenbos voor verdere ontwikkeling heeft gesteld, is dat een busverbinding tussen het centrum en de Waalsprong als referentievariant wordt uitgewerkt. Nijmegen zelf ziet een busverbinding ook als belangrijkste ‘tweede keus’. Een lightrail in de stad of metro zijn door de gemeente als alternatieven afgewezen. Overigens is niet iedereen positief over de komst van de kabeltram. Tegenstanders hebben onlangs een aanvraag bij de gemeente ingediend voor een referendum tegen de zweefbaan. De kabeltram staat nog voor de zomer op de gemeenteraadsagenda.

Reageer op dit artikel