nieuws

mr. F. de Zeeuw Bouwfonds Woningbouw

bouwbreed

Van pennen en glazen met inscripties tot een geïmproviseerde ambtsketen van Amsterdam, omdat vorig najaar tot zijn verrassing zijn naam ineens in de pers opdook als kandidaat voor het burgemeesterschap van de hoofdstad. Onontkoombaar in de kamer van directeur Nieuwe Markten Friso de Zeeuw van Bouwfonds staat een grote kast vol prullaria. Een modern rariteitenkabinet vol objecten die belangrijke momenten markeren binnen een gevarieerde loopbaan in de ruimtelijke ordening. Meestal gekregen, soms gejat. Zoals die bordjes uit een Japanse hotelkamer.

Tijdens de laatste verhuizing greep mevrouw De Zeeuw de gelegenheid aan om korte metten te maken met de troep die haar echtgenoot verzameld had. Gelukkig was er bij Bouwfonds net nieuw meubilair in bestelling en De Zeeuw liet onmiddellijk een grote uitstalkast komen. Daar vonden de belangrijkste snuisterijen warm onderdak. Ze vertellen elk hun eigen verhaal.

Zoals de video van Pamela Anderson die gebruikt werd tijdens een brainstormsessie over het woningbouwconcept Persoonlijk Wonen. Of de kaars in de vorm van de Domtoren, die hij kreeg bij zijn afscheid als gedeputeerde van Noord-Holland. Kitsch van de bovenste plank. Een centrale plek in de kast kreeg een tegeltje met de beeltenis van Willem Drees, een grote inspirator voor De Zeeuw. Ook al is hij er van overtuigd dat de vader des vaderlands zich zelf niet thuis zou voelen in de vreemde verzameling.

En thuis is de stroom troep natuurlijk gewoon doorgegaan. De garage is tegenwoordig een museum ter nagedachtenis aan de DDR en staat vol Trabant-modellen, bustes van communistische voormannen en andere symbolen van het voormalige Oost-Duitsland. Maar de status van rariteitenkabinet is die inmiddels wel ontgroeid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels