nieuws

Montagezagen in tafelformaat en handzame bovenfrees

bouwbreed Premium

In meer dan één opzicht noemt het Duitse Festool Festo Tooltechnic de bovenfrees OF 1010 EBQ handzaam. Het gereedschap is ontworpen voor gebruik met één hand.

Het instelwiel voor de elektronica is vanuit de greephouding te verdraaien. Het wiel bepaalt het toerental van de freesspindel. Die draait bij een opgenomen vermogen van 1010 Watt per minuut 10.000 tot 22.000 maal om.

Een vaste aanslag selecteert vooraf drie verschillende freesdiepten. Deze diepte kan ook door middel van de zogeheten nulfunctie worden ingesteld. Het gereedschap beschikt over een snelle veiligheidsrem. Die zet de frees in minder dan 2 seconden na het uitschakelen stil. De kabel zit door middel van een bajonetsluiting aan het apparaat. Daarmee zijn beschadigde kabels zonder reparatiekosten of een eventuele herkeuring te vervangen.

Met behulp van een cirkelgeleider uit acrylglas zijn cirkels tot een diameter van 1,30 meter te maken. De soepele hoogteverstelling en een speciaal gevormde graveerfrees maken het gemakkelijk om uit de vrije hand letters en versieringen te maken.

Montagezaag

Onder de naam Precisio CS 70 levert Festool drie montagezagen in tafelformaat. Het zogeheten startmodel is bedoeld voor hout. De ‘tussenvariant’ kan onder meer ook kunststof, aluminium, acrylglas en gipsvezelplaten verzagen.

De gepatenteerde meelopende splinterbescherming houdt de zaagkanten aan beide zijden gaaf. Elektronica past de zaagsnelheid aan het materiaal aan. In combinatie met de stroomafhankelijke overbelastingbeveiliging wordt de motor beschermd. De geïntegreerde snelle rem zet het blad binnen twee seconden na uitschakeling stil. De hoekaanslag zwenkt 180 graden en is aan alle kanten van de tafel zonder inschuiven vrij inzetbaar. Verwisseling van het zaagblad gebeurt van boven af.

De instelbare maten en schalen kunnen op de dikte van het zaagblad worden afgesteld. De gebruiker kan zonder demontage van het spouwmes armzagen van -2 graden tot 47 graden en inkepingen zagen. De spaanderklep kan in twee standen worden geopend en voorkomt dat de beschermkap bij zagen zonder afzuiging verstopt raakt.

Festo Tooltechnic Systems, Delft, telefoon (015) 2518895.

Reageer op dit artikel